Shutterstock

Nieuws ABAB Melkveemonitor

Gemiddelde koesaldo zakt ondanks bedrijfsgroei

27 Augustus 2020 - Chanti Oussoren

Gemiddeld gezien zijn melkveehouderijen over de eerste 6 maanden van het jaar wat gegroeid. Het koesaldo is daarentegen juist gedaald, zo blijkt uit de ABAB Melkveemonitor.

Volgens ABAB Accountants zijn de melkveebedrijven met enkele koeien gegroeid en is de gemiddelde productie per koe met zo'n 30 kilo licht gestegen tot ruim 4.700 kilo. Dit werkt door in de totale melkaanvoer, die ook een lichte stijging vertoont. Het Accountantsbureau heeft deze cijfers en ontwikkelingen gebaseerd op melkveehouders in hun klantenbestand. De cijfers kunnen worden vergeleken met eerder verzamelde gegevens en  een referentiegroep.

Koesaldo zakt met 8%
Het gemiddelde koesaldo vertoont over het eerste halfjaar juist een daling. Het saldo zakt met 8% terug tot €1.204. Deze daling komt voort uit lagere omzet en hogere kosten. De lagere melkprijs speelt hierin de grootste rol, de omzet van geleverde melk is van €1.724 gedaald tot €1.669. De omzet daalt toch ondanks dat er meer melk werd aangeleverd.

Het kostenplaatje is daarentegen juist omhoog gegaan. De krachtvoerkosten liggen gemiddeld per koe €11 hoger dan vorig jaar. De veekosten laten tevens een stijging zien van €10 en dit komt volgens ABAB voornamelijk voort uit de strooiselkosten en de overige veekosten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden