Shutterstock

Inside Melk

Boter, kaas en melkpoeder kruipen omhoog

3 September 2020 - Wouter Baan

De ondertoon op de vaste zuivelmarkt is in de afgelopen weken verbeterd. Erg hard gaat het stijgingstempo niet, maar er is wel sprake van een opwaartse lijn.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het tempo waarop de kaasprijzen stijgen, zouden renners in de Tour de France gekscherend gezegd geen gele trui kunnen bemachtigen. Toch is er weldegelijk een stijgende tendens. De kaasmarkt profiteert van krappe voorraden die, mede door de hitteperiode in augustus, zijn ontstaan. De kaas die op de plank ligt, is vaak erg jong en kan daarom nog niet uitgeleverd worden. Intussen zijn de noteringen van Edam en Gouda op weg naar de €2.900 wat naar omstandigheden (corona) geen slecht prijsniveau is.

Melkpoeder profiteert van verbeterde afzet
Ook de magere melkpoedermarkt heeft niet te kampen met grote voorraden. Na een mindere periode zitten de prijzen weer in de lift, dankzij een verbeterde afzet op de wereldmarkt. De DCA-notering stijgt deze week met €50 tot €2.130 per ton. Op basis van de futures op de EEX in Leipzig heeft de fysieke markt nog meer stijgingspotentieel.

Boter verder omhoog
Ook de botermarkt heeft in de afgelopen week stapjes gezet, niet gehinderd door de voorraden die nog in de particuliere opslagregeling liggen. De notering stijgt deze week met €45 tot €3.450 per ton. Daarmee ligt boter niet ver meer onder het niveau van voor de coronacrisis. Voor de wat langere termijn zijn er wel twijfels of de hogere boterprijzen kunnen standhouden.

Vloeibaar neemt gas terug
De vloeibare zuivelmarkt neemt na de hitteperiode gas terug. De prijs van spotmelk zakt deze week met €1 tot €38 per 100 kilo. Ook de prijzen van magere melkconcentraat zakt iets weg, terwijl de hoge roomprijzen nog wel kunnen standhouden. Verdere correcties zijn niet onwaarschijnlijk, vanwege de onbalans met de vaste zuivelprijzen. 

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden