Shutterstock

Inside Voer

Nieuwe maïs nog niet in trek bij veehouder

15 September 2020 - Kimberly Bakker - 1 reactie

Nieuwe snijmaïs lijkt nog niet in trek te zijn bij veehouders. Dit is enigszins opvallend, want in andere jaren werd nieuwe maïs juist relatief rap verkocht. Ook de handel in andere producten verloopt kalm, waardoor de meeste prijzen op gelijke been blijven staan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week schreven we al dat de eerste nieuwe maïs zich op de markt aandiende, maar inmiddels blijkt dat veehouders nog niet veel interesse hebben om dit af te nemen. Dit baart handelaren wat zorgen, omdat het weer momenteel een grote rol speelt. Door het warme weer rijpt de maïs snel af en de hectareopbrengsten in het zuiden van het land zijn al niet bijster goed te noemen. Overigens valt op dat in Noord-Brabant wel iets meer interesse is om te kopen, ten opzichte van het noorden en midden van het land.

De eerste notering voor de nieuwe snijmaïsoogst komt uit op €55 per ton franco boerderij, bij een prijsrange van €50 tot €60 per ton (oftewel €1,50 à €1,60 per procent droge stof). Dit jaar lijkt de kwaliteit nog belangrijker te zijn dan in voorgaande jaren, zo laten handelaren weten. De prijs lijkt daarentegen wel overeen te komen met afgelopen jaren. Vorig jaar werd in week 39 overgestapt op de nieuwe oogst en kwam de notering ook uit op €55 per ton. 

Weidehooi iets omlaag, kuilgras iets omhoog
De prijs van weidehooi zakt deze week iets: -€10 tot €180 per ton. De prijs van dit product is erg afhankelijk van de kwaliteit en de notering van €190 van vorige week wordt alleen nog maar betaald voor de hoogste kwaliteit. Dat betekent dat er steeds minder gehandeld wordt op die prijs, waardoor nu een daling genoteerd wordt. De prijs van stro (zowel tarwe- als gerstestro) blijft staan op €120 per ton franco boerderij, bij een relatief rustige markt.

De prijs van kuilgras zet deze week juist een stap naar boven, sinds lange tijd. De prijs stijgt met €5 tot €65 per ton franco boerderij. De prijsstijging komt vooral voort uit het feit dat de bovenkant van de prijsrange tot €70 gestegen is. De prijs voor bierbostel blijft deze week stabiel op €2,60 per procent droge stof, bij een rustige markt. Het is wel afwachten hoe de markt zich de komende tijd gaat ontwikkelen, omdat brouwerijen in deze periode van het jaar doorgaans wat rustiger zijn. Engels raaigras blijft stabiel op €120 per ton.

Rustige markt
Als we kijken naar de markten van roodzwenk, rietzwenk, veldbeemd en voeraardappelen, dan stelt het merendeel van de fouragehandelaren dat het op dit moment rustig is. Vraag en aanbod zijn in balans, waardoor de prijzen geen bewegingen maken. Roodzwenk noteert deze week €140 per ton, rietzwenk blijft staan op €130 per ton, veldbeemd gaat weg voor €115 per ton en voeraardappelen noteren nog altijd €40 per ton.

Alle noteringen zijn hier te bekijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden