Shutterstock

Nieuws Kwartaalanalyse

Hoger melksaldo bij minder opbrengsten en kosten

17 September 2020 - Jorine Cosse

Melkveebedrijven hebben de laatste 4 kwartalen, van juli 2019 tot en met juni 2020, de kosten verder weten te reduceren. Ondanks dat de opbrengsten terugliepen, wist het gemiddeld melkveebedrijf wel een hoger melksaldo te realiseren. 

Dit meldt Alfa Accountants en Adviseurs in een analyse van de resultaten van de melkveebedrijven die het bedrijf in haar klantenbestand heeft. De zogeheten proceskosten zijn gemiddeld over de periode van 12 maanden met €15.450 gedaald. Dat is €1,34 aan kosten per 100 kilo melk minder ten opzichte van een jaar eerder. Dit wordt voornamelijk gedreven door een daling van €1,26 op eigen voerkosten.

De beste bedrijven bespaarden maar liefst €57.026 op de proceskosten. Alfa Accountants linkt dit gegeven onder andere aan vakmanschap. Ook konden de melkveebedrijven besparen op de teeltkosten. Het kwart van de bedrijven met de laagste teeltkosten was €6.161 voordeliger uit dan het gemiddelde van €15.799, meldt Alfa Accountants.

Stijgend saldo ondanks terugloop opbrengsten
De melkveebedrijven hebben scherp op de kosten gestuurd, ook omdat de opbrengsten in het 'gebroken boekjaar' terugliepen. Door de druk op de melkprijs daalde de melkopbrengsten met gemiddeld €0,42 naar €37,52 per 100 kilo melk. Ook de overige opbrengsten daalden met €0,14 per 100 kilo melk. Gemiddeld gezien is dat een dalende opbrengst van €7.837. Doordat de kosten fors meer zijn gereduceerd, hebben de melkveehouders een positief saldo weten te realiseren.

Gemiddelden
Het gemiddelde aangesloten melkveebedrijf waar Alfa Accountants mee rekent, melkt met 118 koeien, produceert 1.152.508 kilo melk, houdt 61 stuks jongvee en heeft 61 hectare grond in gebruik. De melkproductie op de bedrijven is met gemiddeld 51.838 kilo melk toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden