Eigen foto

Nieuws Dieraantallen

100 melkveehouders beboet in kalvergate

5 Oktober 2020

Zo'n 100 rundveehouders zijn door het Openbaar Ministerie op de bon geslingerd in de zogeheten kalvergate die eind 2017 de sector bezig hield. De boetes variëren van €700 tot €24.000. 20 veehouders moeten nog voor de rechter verschijnen.

Eind 2017 begon de NVWA een onderzoek na een melding van RVO dat er onregelmatigheden in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R) met meerlingen waren vastgesteld. De zaak omtrent de kalverfraude leidde tot veel ophef. Duizenden melkveebedrijven werden door landbouwminister Carola Schouten geblokkeerd, maar grotendeels onterecht. Na onderzoek bleven zo'n 140 rundveehouders over die verdacht werden van sjoemelpraktijken met voordeel in de fosfaatruimte.

Boetes 
Uit de onderzoeken door de NVWA komt naar voren dat circa 125 bedrijven in totaal circa 3.000 koeien te veel hielden. Het gaat om 3 kleine bedrijven, bijna 40 middelgrote bedrijven en meer dan 80 grote bedrijven. Gemiddeld komt dat neer op circa 24 koeien te veel per bedrijf. Bij sommige veehouders is er volgens het OM geen opzet in het spel en is er sprake van slordigheid. Bij andere ondernemers ging het soms om tientallen koeien teveel.

Naast de bedrijven die een boete hebben gekregen, worden nog eens 20 veehouders gedagvaard door het Openbaar Ministerie. Zij kregen geen boete omdat hier sprake is van bijzondere omstandigheden zoals een combinatie met andere dossiers of het niet akkoord gaan met de eerder opgelegde boete.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief