4kclips / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Danone trekt zich terug als aandeelhouder van Yakult

8 Oktober 2020 - Jorine Cosse

Het Franse voedingsmiddelenbedrijf Danone heeft het resterende aandeel in de Japanse probioticaproducent Yakult van de hand gedaan, zo laat het bedrijf weten. Danone wil het kapitaal dat voortkomt uit de verkoop ergens anders inzetten en de balans versterken.

De verkoop van de resterende 6,61% dat Danone nog in handen had, levert het bedrijf €470 miljoen op. De zuivelgroep was aandeelhouder sinds 2004 en had op het hoogtepunt een belang van 21,29%. In 2018 verkocht Danone het grootste gedeelte, aangezien het er niet in wist te slagen om het probioticabedrijf over te nemen. De transactie vindt naar verluidt plaats op vrijdag 9 oktober 2020.

Probiotica
De verkoop komt niet helemaal onverwacht. Doordat Danone niet tot een overname van Yakult wist te komen, besloot het bedrijf het geld ergens anders in te investeren. Het hebben van een groot belang paste niet langer in de strategie. Daarbij heeft Danone met Actimel zelf een concurrerend product op de markt.

Ondanks het beëindigen van de verbintenis laten beide partijen weten op lange termijn te blijven samenwerken om probiotica te promoten. Daarnaast behouden ze de bestaande commerciële samenwerkingen, waaronder bijvoorbeeld de joint-ventures in India en Vietnam.

Plantaardige producten
Danone heeft grotendeels de focus weerlegt naar het produceren en verkopen van plantaardige producten op de Europese en Amerikaanse markt onder de merken Alpro en Silk. Begin dit jaar liet het bedrijf nog weten de verkoop van de plantaardige producten van €2 miljard in 2019 op te krikken naar €5 miljard in 2025.

De van origine Franse zuivelverwerker reageert hiermee naar eigen zeggen op de steeds grotere vraag naar plantaardige producten. Deze takken in de VS en delen van (West-)Europa lopen goed, maar het bedrijf wil de verkoop van plantaardige producten fors uitbreiden in andere werelddelen, zoals Oost-Europa, Rusland en Latijns-Amerika.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Nieuws melk

Danone doet bio-zuivel in VS van de hand

Nieuws Halfjaarcijfers

Russische inpikpraktijken smet op resultaat Danone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden