Shutterstock

Inside Melk

Spanning loopt uit markt fosfaatrechten

21 Oktober 2020 - Eric de Lijster

De spanning is deze week verder uit de fosfaatrechtenmarkt gelopen. Na een korte opleving stond de prijs afgelopen week al onder druk, wat voor kopers een seintje was om het even rustig aan te kijken. Als zij al de financiële ruimte hebben om fosfaatrechten aan te schaffen. Wat doet de DCA-notering?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van fosfaatrechten schoot in de laatste weken van september met €9 tot €150,50 per kilo in week 41. Daarmee was gelijk het hoogtepunt van dit jaar ook bereikt, want vanaf de maandwisseling naar oktober doet ontspanning zijn intrede op de fosfaatrechtenmarkt en loopt de prijs geleidelijk terug. De DCA-notering fosfaatrechten komt deze week 43 uit op €148 per kilo, een daling van €1,00 ten opzichte van vorige week. 

De kopers hebben hun interesse in fosfaatrechten danig afgezwakt, zo laten handelaren en intermediairs weten. Weliswaar wordt er nog mondjesmaat partijen verhandeld, maar de meeste kopers hebben reeds voldoende rechten bemachtigd of wachten tot de prijs verder zakt. Verkopers daarentegen houden graag nog vast aan de eerdere prijsniveaus, in de hoop dat er alsnog wordt toegehapt.

Indirecte waarschuwing
Diverse factoren kunnen een rol spelen, afhankelijk van het melkveebedrijf en haar omstandigheden. Zeker is wel dat menig melkveehouder in deze periode met extra kosten wordt geconfronteerd, doordat de facturen van de loonwerkers voor het maïshakselen en inkuilen in de bus vallen. Ook het onzekere verloop van de melkprijs in deze coronacrisis kan melkveehouders besluiten voorzichtig aan te doen met investeringen. FrieslandCampina gaf begin deze week bijvoorbeeld een indirecte waarschuwing af voor een dalende melkprijs.

Vanzelfsprekend speelt ook op sommige melkveebedrijven de liquiditeit een rol, specifiek in deze laatste maanden van het jaar. Daarbij moet spreekwoordelijk elke euro worden omgedraaid en spelen soms voerfabrieken ook als 'bank'. De kans dat de DCA-notering van fosfaatrechten de komende weken weer omhoog kijkt, lijkt dus uiterst gering. Zeker nu het erop lijkt dat er de komende weken meer duidelijkheid wordt verschaft rondom de stikstofrechten.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden