Shutterstock

Nieuws Zuivel

Tweede coronagolf raakt FrieslandCampina stevig

19 Oktober 2020

De tweede coronagolf die in de Europese Unie en andere werelddelen zijn sporen nalaat, heeft ook een flinke impact op de resultaten FrieslandCampina. Zo is bijvoorbeeld de afzet naar olieproducerende landen zoals het Midden-Oosten voor een groot deel weggevallen.

Dit zei Frans Keurentjes, voorzitter van de Raad van Commissarissen van FrieslandCampina maandag op een digitale bijeenkomst met de vakpers. Het Midden-Oosten is voor FrieslandCampina een belangrijke afzetmarkt, maar doordat de olie-inkomsten als gevolg van de coronacrisis dalen, worden vanuit dit gebied veel minder orders geplaatst. "Dat heeft dus ook impact op onze resultaten", aldus Keurentjes.

In Nederland vindt in de zuivel, net als met bijvoorbeeld frites, een verschuiving plaats van de afzet van de foodservice (horeca) naar de retail (supermarkt). Ook dit betekent een uitdaging voor FrieslandCampina die niet zonder kleerscheuren kan plaatsvinden, zo laat Keurentjes doorschemeren. Maar ook verstoringen in de keten en transportlijnen leiden volgens hem tot kostenverhogingen. 

Heftige prijsbewegingen altijd slecht
Keurentjes wijst daarbij ook op het risico van sterk fluctuerende prijzen van basiszuivel (melkpoeder en room). "Heftige prijsbewegingen van grondstoffen zijn altijd slecht voor het doen van zaken en voor de bedrijfsvoering." De problemen met de entree op de Chinese markt via Hongkong zijn nog niet voorbij. De grens is als gevolg van de coronacrisis gesloten. Daar heeft bijvoorbeeld de kindervoeding van het merk Friso onder te leiden. "We zijn daarom druk om andere afzetkanalen te ontwikkelen, dat gaat stap voor stap", zegt Keurentjes.

Welke gevolgen dit heeft voor de melkprijs wil de voorzitter van FrieslandCampina niets zeggen, al laat dat effect zich raden. Het zuivelconcern bekijkt hoe het aan de kostenkant nog scherper aan de wind kan zeilen. Zo zijn onder meer de uitgaven voor marketing en promotie verlaagd en wordt er gewerkt aan het besparen op verkoop- en algemene beheerskosten. Ook wordt gekeken naar het verder optimaliseren van het fabrieksnetwerk en het structureel verhogen van de productiviteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina slankt poederproductie Bedum af

Podcast Melkcast met Wouter & Klaas

Alles over circulair veevoer, melkstromen en innovatie

Nieuws melk

FrieslandCampina blijft Arla voor in België

Achtergrond Koers 2030

FrieslandCampina: 'Eerste nieuwe leden leveren al'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief