Shutterstock

Inside Melk

Amerikaanse melkprijs profiteert van kaasvraag

6 November 2020 - Jorine Cosse

De Amerikaanse Klasse III melkprijs maakt opnieuw een grote stap naar boven. Aan het begin van de maand augustus zakte de prijs als een kaartenhuis in elkaar. De aantrekkende vraag naar kaas zorgde ervoor dat de prijs eind september wist te herstellen. Dat herstel zet ook vandaag de dag flink door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De CME-futures voor Klasse III noteerden 5 november $23,57 per cwt, wat omgerekend €44,08 per 100 kilo melk is. Hiermee komt de melkprijs in de buurt van de piek van $24,53 per cwt die begin augustus werd bereikt. De prijsstijging wordt grotendeels aangedreven door een sterke vraag naar kaas en de groeiende exportvraag . Dat de Klasse III melkprijs reageert op de kaasmarkt komt doordat deze gebaseerd is op de verwaarding van kaas. 

Farm-to-families
Een deel van de oplopende kaasprijzen is te danken aan het opkoopprogramma van de Amerikaanse overheid. Het 'farm-to-families'-programma is ontwikkeld om de boeren in de VS te ondersteunen in de coronacrisis. De overheid koopt de producten op en vormt hiermee een voedselpakket die onder andere naar voedselbanken gaan. Hierdoor hebben akkerbouwers en melkveehouders toch een relatief stabiele afzetmarkt.

Ook vanuit het buitenland is er veel vraag naar Amerikaanse zuivel. Van januari tot augustus dit jaar nam de export zelfs met 12,27% toe ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Augustus zelf spande al helemaal de kroon, aangezien de export in deze maand met 17% toenam in vergelijking met augustus vorig jaar. Hiermee streefde de export van augustus 2020 bijna het record uit 2018 voorbij.

Oplopende melkproductie
Gezien de prijsopleving is het niet heel gek dat de melkproductie ook toeneemt. In september kwam de productie uit op 18 miljard pounds, omgerekend ruim 8,16 miljard kilo. Dat is een stijging van 2,3% ten opzichte van augustus. Normaal gesproken wordt een stijging van 1% al als een 'big deal' bestempeld, laat staan ruim 2%. Over het algemeen leidt een dergelijke productiestijging wel tot stabilisatie van de prijzen, al dan niet tot een prijsdaling. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat wanneer het opkoopprogramma stopt, de melkprijs weer terugvalt door melkoverschot.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden