Shutterstock

Inside Melk

Tweede golf houdt grip op boter en kaas

12 November 2020 - Wouter Baan

De prijzen voor kaas en boter houden ook deze week last van de tweede coronagolf in de wereld. Ondertussen is vloeibare zuivel na een paar mindere weken weer op de weg terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de afgelopen weken voelde de zuivelmarkt over de volle breedte zwak aan, al lijken de 'liquids' reeds bekomen te zijn van de coronaschrik. De vraag is hersteld en daarmee stijgen de prijzen. Na een dipje noteren de roomprijzen sinds midden deze week weer boven de €4.000 per ton, terwijl de prijs van magere melkconcentraat steeds meer afstand neemt van de grens van €2.000. De spotmelknoteringen in Nederland en Duitsland nemen met €0,50 toe tot respectievelijk €37 en €36 per 100 kilo. Vooral UHT-melk is gevraagd.

De ommekeer op de markt komt ook doordat vloeibare zuivel nog steeds beperkt beschikbaarheid door het dal van de melkaanvoer. Daarbij wordt gezegd dat de schrik door de tweede coronagolf langzaamaan naar de achtergrond verdwijnt.

Kaas blijft zwak
Bij de vaste fabricaten zien we deze ommekeer nog niet. Met name boter en kaas voelen aanhoudend zwak aan. Afnemers beperken zich tot kleine volumes en doen bijna alleen zaken 'dicht bij huis'. Voor bijvoorbeeld het tweede kwartaal van 2021 worden nog betrekkelijk weinig volumes opgeschreven, iets wat zuivelproducenten zorgen baart.

DCA-notering voor Gouda en Edam zakt voor de vierde week op rij, naar circa €2.800 per ton. Omdat kaas zo nog altijd de beste verwaarding van melk geeft, verdwijnt er relatief veel melk in de kaasbak. Aan de andere kant zijn de voorraden naar verluidt niet bijster groot, mede doordat de retail grote volumes verlangt. Toch lijken ook de komende weken zwak te zijn, of de vraag moet richting de decembermaand onverwacht nog flink toenemen. Onverwacht heeft met name betrekking op de uitval van de foodservicevraag wat grote volumes kost.

Boter en melkpoeder stabiel
Ook boter kwakkelt. De DCA-notering zakt weliswaar niet en noteert deze week €3.310 per ton, maar de zorgen over de ruime bevroren voorraden (deels in particuliere opslag) zijn er wel. De vraag naar verse boter is niet slecht, maar de prijs kan geen vuist maken door deze vriesvoorraden. De melkpoeders bewegen vrij stabiel, ingegeven door krappe voorraden. De exportvraag houdt niet over, omdat de Verenigde Staten de wereldmarkt met goedkoper product aan het volstouwen is. Dit komt mede door de zwakke dollar. 

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden