Royal A-ware

Nieuws Zuivel

Ierse bouwplannen A-ware lopen vertraging op

27 November 2020 - Wouter Baan

De plannen van A-ware om in Ierland samen met zuivelcoöperatie Glanbia een kaasfabriek te bouwen, lopen mogelijk flinke vertraging op. Een Ierse milieuvergunning ligt dwars.

De Ierse milieuvereniging 'An Taisce' claimt dat de nieuw te bouwen kaasfabriek, waarbij jaarlijks 450 miljoen liter melk verwerkt wordt tot kaas, schade aanricht voor het milieu. In de bouwplannen staat te lezen dat de Ierse melkveestapel groeit van 1,4 miljoen tot 1,7 miljoen in 2025. Op dit punt wringt de schoen, want daarmee neemt volgens de vereniging ook de ammoniakuitstoot toe.

Volgens de vereniging zit Ierland qua ammoniakuitstoot al aan het limiet om te voldoen aan Europese wetgeving. An Taisce wil verder dat de milieueffecten van de bouwplannen omtrent afvalwater eerst getoetst worden aan de EU-Habitatrichtlijn.

Vertraging 
De vereniging procedeert al langer tegen Glanbia en A-ware. Deze zomer gaf een rechter in Ierland nog groen licht voor de bouwplannen, maar in hoger beroep probeert de milieuvereniging dit ongedaan te maken. Aanvankelijk was het de bedoeling om begin volgend jaar van start te gaan met de bouw, maar Ierse media schrijven dat de start nu mogelijk nog maanden op zich laat wachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Jan Anker

Groeiend A-ware houdt deur open, ook over grens

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

A-ware en Interfood van start in Estland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden