Shutterstock

Nieuws Stikstof

Stikstofclaim sleept Gelderland voor de rechter

4 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

Stichting Stikstofclaim beschuldigt de Provincie Gelderland ervan stikstofgevoelige natuur te hebben bijgetekend, zonder belanghebbenden (zoals boeren) daarover te informeren. Daarom start de belangenclub nu een juridische procedure.

Het gaat volgens John Spithoven, voorzitter van Stichting Stikstofclaim, om 63.000 hectare cultuurgrond, onder meer rondom de uiterwaarden van de Rijn en de Veluwe behoorlijk ver buiten Natura2000-gebieden. In deze gebieden zitten veel boeren die door deze actie volgens Stikstofclaim worden gedupeerd, omdat ze nu ineens worden gezien als zogeheten piekbelaster.

Niet alleen in Gelderland, maar ook in andere provincies is het stilletjes bijtekenen van stikstofgevoelige natuur volgens Spithoven gebeurd. Dit kan gevolgen hebben voor de ontwikkelingsmogelijkheden voor de betreffende agrarische bedrijven. Ook ligt waardevermindering van de grond op de loer. En omdat het bijtekenen naar eigen zeggen geruisloos is gegaan, konden belanghebbenden volgens Stikstofclaim bovendien niet toezien op de gang van zaken.

Procedure
Stikstofclaim vindt dat de provincie de belanghebbenden vooraf had moeten inlichten over hun plannen en is zodoende een juridische procedure gestart. Stikstofclaim sommeert de Provincie Gelderland binnen 5 dagen aansprakelijkheid te erkennen en alsnog met de belanghebbenden in gesprek te gaan. Zo niet, dan wordt de zaak aan de rechter voorgelegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden