Fonterra

Inside Melk

Melkprijs Fonterra omhoog dankzij hamsterend China

7 December 2020 - Wouter Baan

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft de melkprijsprognose voor seizoen 2020/21 voor de derde keer verhoogd. Dit seizoen loopt van juli 2020 tot juni 2021. Goede afzetmogelijkheden in China liggen aan de basis van dit besluit.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tegenover de laatste raming in oktober is de melkprijsprognose met 40 cent verhoogd tot $7 per kilo milk (11,5 liter). De range is daarbij vastgesteld op $6,70 tot $7,30. Het is al derde keer dat Fonterra de prognose naar boven toe bij heeft gesteld, nadat in mei werd afgetrapt met een prognose van $6,15. Het verwachte dividend is vastgesteld op 20 tot 35 dollarcent per aandeel.

Ondertussen is melkseizoen alweer bijna op de helft en Fonterra spreekt van een solide start. De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie is sterk afhankelijk van export, maar ondanks de coronacrisis vallen de uitvoervolumes niet tegen. Fonterra dankt dit aan de Chinese koopinteresse voor met name volle melkpoeder, het belangrijkste fabricaat onder de melkprijs. Tijdens de laatste Global Dairy Trade, die vorige week plaatsvond, was de Chinese koopdrift opnieuw zichtbaar en dit resulteerde in hogere prijzen. 

Al veel vooruit verkocht
Desondanks heeft Fonterra ook zorgen over de negatieve impact van corona op de mondiale zuivelmarkt. Daarbij is de melkproductie in Nieuw-Zeeland groeiende, met name op het Noordereiland waar het gros van de melkproductie zit. In het afgelopen jaar had Nieuw-Zeeland te maken met aanhoudende droogte, dit jaar zijn de weersomstandigheden milder. Een ander punt van zorg is de stijging van de Nieuw-Zeelandse dollar ten opzichte van de Amerikaanse munt. Dit kan de export belemmeren.

Met nog ruim een half jaar aan onzekerheid voor de boeg, durft Fonterra het toch aan om de melkprijsprognose te verhogen. Naar eigen heeft Fonterra het orderboek goed gevuld. De volumes zijn vergelijkbaar met dezelfde tijd vorig jaar toen de coronacrisis nog geen stoorzender was.

CEO Miles Hurrell zei bij een toelicht op de melkprijsprognose dat de inkomsten dit jaar in lijn liggen met de doelstellingen. De brutowinst steeg in het eerste kwartaal (van augustus tot en met oktober van het gebroken boekjaar met $72 miljoen tot $270 miljoen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden