Jingwen Yao / Shutterstock.com

Nieuws Farmer Friendly

CBL wil meer tijd om FDF-keurmerk te beoordelen

11 December 2020 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Het Centraal Bureau Levensmiddelhandel (CBL) vraagt in een aangetekende brief aan FDF om extra tijd om het keurmerk Farmer Friendly van Farmers Defence Force (FDF) te beoordelen. Hier wordt geen genoegen mee genomen door een groot aantal boeren. Door het land heen zijn protestacties georganiseerd bij grote distributiecentra van Jumbo.

Het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten, laat in een brief aan FDF weten in januari met meerdere partijen om tafel te willen om het verdienvermogen van boeren en tuinders te bespreken. Daarnaast laat het CBL zich in de brief kritisch uit over de huidige gang van zaken wat betreft de houding en uitspraken vanuit onder andere FDF-leden omtrent het zo gestelde ultimatum van 10 december en het niet nastreven van dit ultimatum door het CBL. 

Meerdere partijen betrekken
Het CBL heeft in november aangegeven zich over het keurmerk FarmerFriendly te buigen, maar zegt hierbij dat zij meer tijd nodig hebben dan FDF eist. De koepelorganisatie roept FDF dan ook op om te stoppen met de dreigementen aan het adres van het CBL en de leden.

Volgens het CBL moeten meerdere partijen betrokken worden om een zinvolle discussie te kunnen voeren. In de brief benoemt de supermarktvertegenwoordiger dat zo'n 80% van wat door de Nederlandse boeren en tuinders geproduceerd wordt, de grens over gaat. Het CBL doet daarom aanspraak op verschillende boeren- en tuindersorganisaties, de voedselverwerkende industrie, exporteurs en de horeca- en cateringsector om aan te sluiten bij het voorgestelde gesprek in januari. In de brief nodigt het CBL onder andere het ministerie van Landbouw, LTO Nederland, Agractie en FDF uit om deel te nemen aan het gesprek.

Verharde verstandhouding
"Waar voorheen de gesprekken met FDF in goede verstandhouding zijn verlopen, verbaast het CBL zich nu dat de toon lijken te verharden en er over een ultimatum gesproken wordt," aldus CBL-directeur Marc Jansen. 

Jansen doelt hiermee op enkele uitspraken en berichten die zich op social media de ronde doen, die overigens niet allemaal afkomstig zijn van FDF. "Het CBL schroomt niet om eventuele aan haar of haar leden toegebrachte schade te verhalen op de daarvoor aansprakelijke partijen, ongeacht of zij aangesloten zijn bij FDF," laat de topman weten. 

Protestacties
Sinds 3 uur vanochtend blokkeert een groep boeren de ingang van een groot Jumbo distributiecentrum in Woerden. FDF laat op haar site weten dat dit geen initiatief is van hun kant. De boeren uiten op deze manier hun boosheid over het overschrijden van het ultimatum dat gesteld is aan het CBL over het FarmerFriendly initiatief. Rond half 10 vanochtend werden in overleg met de politie weer vrachtwagens doorgelaten.

In de middag werden ook Jumbo distributiecentra in het Drentse Beilen en Noord-Brabantse Veghel geblokkeerd. De boeren in Woerden geven aan niet eerder weg te gaan dan dat zij de directie van Jumbo gesproken hebben. De Jumbo-top lijkt alleen niet mee te geven, noch heeft het CBL van zich laten horen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
henk 11 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10890352/cbl-wil-meer-tijd-om-fdf-keurmerk-te-beoordelen]CBL wil meer tijd om FDF-keurmerk te beoordelen[/url]
Hoezo meer tijd, tijd genoeg gehad!
ze willen van de Nederlandse boer af!!!

kom allemaal tegen die graaiers in het verweer!!
Nu of nooit.
Abonnee
huug 14 December 2020
Tijd genoeg gehad, jaren lang, nu als het het vuur hun aan de schenen komt moeten ze eerst weer wat bedenken ,collega’s nu door zetten nu of nooit en anders lever stop van paprika tot melk
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden