Shutterstock

Business Zuivel

Global Dairy Trade schiet uit de startblokken

5 Januari 2021 - Wouter Baan - 5 reacties

De Global Dairy Trade is vlot begonnen aan het nieuwe jaar. Op de trendsettende zuivelveiling, georganiseerd door de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra, laten boter, kaas en de melkpoeders grote plussen zien. Sommige fabricaten noteren daarmee nu ruim boven...

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De boterprijs stijgt dinsdag zelfs met 7,2% tot $4,526 per ton en staat daarmee ruim boven het niveau van voor de coronacrisis en tevens op het hoogste niveau in ruim anderhalf jaar. De stijging staat niet op zichzelf. Al sinds eind september zit de boterprijs tijdens de tweemaandelijkse veiling in de lift.

Melkpoeders in de lift
Ook de prijs van magere melkpoeder stijgt tot boven het niveau van voor de coronacrisis, de veilingnotering stijgt met 4,1% tot $3.044 per ton. Sinds november is een prijsstijging van 10% waarneembaar. Volle melkpoeder stijgt met een plus van 3,1% tot $3.306 per ton. Historisch gezien is dat een hoog niveau. In de afgelopen 5 jaar stond de veilingnotering maar een paar keer boven dit niveau.

De prijs van cheddar zit nog niet op het niveau van voor de coronacrisis, maar zet door met 5% te stijgen tot $4,078 per ton wel opnieuw een grote stap. Dankzij de plussen stijgt de gemiddelde prijs met bijna 4% tot $3.420 per ton, het hoogste niveau in ruim een jaar. Met een slordige 30.000 ton ligt het verhandelde volume wel wat lager dat de afgelopen veilingen. De prijsopleving wijst op Chinese koopinteresse, waar de Nieuw-Zeelandse zuivelsector al langere tijd van profiteert. Mogelijk speelt de droogte in Nieuw-Zeeland ook een rol. 

Reactie in EU 
De vraag is hoe de Europese zuivelmarkt gaat reageren op de hogere prijzen in Nieuw-Zeeland. Soms geeft de GDT een reactie, maar niet altijd. Desalniettemin kan de uitslag worden gezien als een hoopgevend signaal in deze coronacrisis voor verder prijsherstel. De DCA-notering voor magere melkpoeder bijvoorbeeld vertoont paralellen met de GDT. Dit geldt echter in mindere mate voor de botermarkt die vooral Europees is en daardoor minder afhankelijk van invloeden daarbuiten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden