Shutterstock

Inside Melk

Melkschaarste drijft vloeibare zuivelprijzen op

7 Januari 2021 - Chanti Oussoren

Het nieuwe jaar is goed van start gegaan voor de vloeibare zuivelmarkt. Spotmelk is relatief schaars en er zit voldoende vraag in de markt, waardoor de prijzen een stapje omhoog doen. Of vaste zuivel zoals boter en kaas het voorbeeld kunnen volgen, is...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse zuivelmarkt gaat 2021 optimistisch van start. Normaal gesproken is de vraag naar zuivel in het begin van het nieuwe jaar wat tam, maar daarvan is dit jaar geen sprake, zo geven handelaren aan. In verband met de coronacrisis en de lockdowns in veel lanen is de situatie natuurlijk anders dan anders. 

Door de lockdowns zijn de afzetmogelijkheden richting de horeca fors teruggezakt, maar de vraag vanuit de retail compenseert dit ten dele. Marktpartijen proberen hier zo goed mogelijk op in te spelen. Er zit momenteel genoeg vraag in de markt en ook verwerkingscapaciteit is er voldoende, maar het melkaanbod is schaars. De DCA-spotmelknotering voor Nederland blijft deze week onveranderd op €34 per 100 kilo, maar de notering van room plust met €115 en komt uit op €3.895 per ton. 

Exportvraag trekt poeders omhoog
De vraag naar proteïne in de vorm van magere melkpoeder is goed. De exportvraag uit China is begin 2021 al vlot losgekomen, zo geven marktpartijen aan. Exportcontainers schijnen schaars te zijn. Ook de termijnmarkt hint op stijgende prijzen verderop in 2021. De voorraden magere melkpoeder zijn echter beperkt en dat geeft een prikkel om te productie op te voeren. 

De magere melkconcentraat-prijzen lopen dan ook verder op en de notering stijgt met €220 tot €1.980 per ton. De DCA-notering voor magere melkpoeder stijgt deze week met €20 tot €2.235 per ton. Volle melkpoeder zet een klein stapje omhoog tot €2.745 en het weipoeder gaat in prijs omhoog naar €845. 

Boter en kaas nog vrij stabiel
Het sentiment op de markt voor boter is ook een tikje vaster, ondanks dat de Duitse retail eind 2020 forse prijsverlagingen doorvoerde. De niet geregistreerde botervoorraden zijn tegelijkertijd naar verluidt nog altijd ruim, daarom liggen prijsstijging op de korte termijn niet in de lijn der verwachting. De DCA-notering blijft deze week onveranderd op €3.340 per ton.

Ook kaasproducenten merken de beperkte beschikbaarheid van rauwe melk. Tegelijkertijd moet de kaashandel begin 2021 nog een beetje loskomen. Onderliggend blijft de invloed van corona merkbaar, doordat met name de afzet van mozzarella en cheddar door de lockdowns is teruggezakt. De afzet van Gouda en Edam verloopt, dankzij een goede retailvraag, veel beter. De prijzen bewegen daarentegen stabiel rond €2.800 per ton. De komende weken moet blijken of de kaasmarkt een vuist kan maken, of dat de stabiele tot licht stijgende lijn wordt doorgezet. 

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden