jadimages / Shutterstock.com

Business Zuivel

Voedselopkoop steunt Amerikaanse zuivelmarkt

8 Januari 2021 - Wouter Baan

Het programma voor voedselopkoop in de Verenigde Staten geeft de zuivelmarkt een boost. De Amerikaanse overheid heeft deze week bekend gemaakt opnieuw $1,5 miljard uit te trekken. Het is inmiddels de vijfde ronde van deze steunmaatregel, bedoeld om agrarische markten door de coronacrisis te loodsen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het programma luistert naar de naam: 'Farmers to Families Food Box program' en is bedoeld voor boer en burger. In de afgelopen maanden werd al voor een slordige $4 miljard aan producten opgekocht. De voedselvoorraden als vlees, vis en zuivel, die door de overheid worden opgekocht, zouden aanvankelijk bestemd zijn voor de horeca die door de coronacrisis minder volume afneemt. Voor de overheid snijdt het mes aan 2 kanten: enerzijds biedt het programma steun aan burgers die niet rond kunnen komen, anderzijds worden de agrarische markten erdoor gesteund.

Futures in Chicago omhoog
De melkprijs-futures in Chicago (klasse 3, bestemd voor kaasproductie) stegen dinsdag met bijna 5%. Het januaricontract kwam daarmee uit op zo'n $16,85 per CWT (=50,2 kilo). Ook zuivelfabricaten als kaas en melkpoeder zetten door de aangekondigde verlening van het programma stappen omhoog.

Melkproductie in 2021 opnieuw hoger
De Amerikaanse zuivelmarkt kon wel een oppepper gebruiken. Hoewel de zuivelexport in 2020 mede dankzij een verzwakte dollar uitstekend verliep, is de binnenlandse consumptie door de coronamaatregelen teleurstellend. De verlening van het opkoopprogramma biedt dan ook lucht. Tegelijkertijd neemt de melkaanvoer toe. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) rekent in de laatste prognose voor dit jaar op een groei van 1,6% tot 102 miljoen ton. Daarmee zet de onafgebroken opmars van de melkplas, die sinds 2009 aan de gang is, door.

Nieuwe president
Hoewel het opkopen van voedsel de zuivelmarkt steun geeft, brengt het ook onzekerheden met zich mee. Het programma is namelijk geïnitieerd door de regering van president Donald Trump, maar die treed halverwege deze maand af. De vraag is of zijn opvolger Joe Biden het steunpakket doorzet. Helemaal onlogisch zou dat niet zijn, omdat het opkopen zuivel en vlees voor voedselbanken al jarenlang door de Amerikaanse overheid gebeurd. Met het oog op de groeiende melkaanvoer zou een verlening van het programma wenselijk zijn. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox