Shutterstock

Nieuws Stikstof

Gegevens PAS-melders komen op straat te liggen

27 Januari 2021 - Wouter Baan - 1 reactie

De Raad van State heeft geoordeeld dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de locatiegegevens van 10 PAS-melders bekend moet maken. Daarmee velt de Raad van State in hoger beroep hetzelfde oordeel als de rechtbank in Noord-Holland afgelopen zomer deed.

De zaak is aangespannen door milieuorganisatie Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. (MOB). Zij vinden dat alle PAS-meldingen die tussen 2015 en 2019 zijn gedaan, openbaar moeten zijn om een zo volledig mogelijk beeld te kunnen vormen van de stikstofuitstoot in ons land. Landbouwminister Carola Schouten maakte wel het aantal meldingen (3.500 stuks) kenbaar, maar liet de locatiegegevens achterwege. Dit tot ergernis van MOB die daarop de zaak voorlegde aan de rechtbank Noord-Holland.

Hoger beroep
Uit praktische overwegingen besloot de rechtbank eerst uitspraak te doen over 10 meldingen van boerenbedrijven uit de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Daarover oordeelde de rechtbank in juli 2020 dat de minister ook de locatiegegevens van de bedrijven openbaar moest maken. Tegen die uitspraak gingen Schouten en LTO Noord in hoger beroep bij de Raad van State, maar die nu oordeelt dat de locatiegegevens alsnog publiekelijk kenbaar moeten worden gemaakt.

Locatiegegevens betreft milieu-informatie 
De Raad van State laat in een toelichting weten dat de locatiegegevens niet alleen milieu-informatie betreft, maar dat dit ook emissiegegevens zijn. Op dit punt wringt de schoen. De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) biedt namelijk weinig mogelijkheden om het verstrekken van deze informatie achterwege te laten.

Er was nog een manier om het bekendmaken van de locatiegegevens tegen te gaan. Dit zou legitiem zijn wanneer de veiligheid van de betreffende boerenbedrijven in het geding zou komen. In dat geval had Schouten dit moeten aantonen, maar dat is volgens de Raad van State onvoldoende gebeurd.

LTO teleurgesteld
LTO Nederland is teleurgesteld in de oordeel van de Raad van State, maar legt zich neer bij de uitspraak. "We hebben ons tot en met de hoogste rechter verzet tegen publicatie van deze gegevens omdat de persoonlijke levenssfeer van ondernemers en hun gezinnen hiermee wordt geschonden. Het is erg teleurstellend dat de Raad van State dat anders ziet", aldus Trienke Elshof voorzitter LTO Noord Regio Noord. 

PAS-melders binnen 3 jaar vergunning
De PAS-melders krijgen binnen 3 jaar een vergunning. Dat liet Vera Pieterman, Programmadirecteur Aanpak Stikstof bij LNV maandag weten tijdens een webinar over stikstof van het ministerie van LNV. "Het is een groep ondernemers die buiten hun schuld zonder vergunning zitten en daardoor in problemen kunnen raken. Wat nu in het wetsvoorstel is opgenomen, bij amendement van de Tweede Kamer, is dat er een wettelijk programma komt om binnen drie jaar deze doelgroep echt te voorzien van een vergunning, dus echt te legaliseren", aldus Pieterman.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kjol 27 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10890802/gegevens-pas-melders-komen-op-straat-te-liggen]Gegevens PAS-melders komen op straat te liggen[/url]
De PAS melders kunnen fysiek ook nog weleens op straat komen te staan, afhankelijk van de 1e kamer
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden