Shutterstock

Inside Melk

Nieuw-Zeeland eindigt 2020 met iets hogere productie

28 Januari 2021 - Kimberly Bakker

Nieuw-Zeelandse melkveehouders hebben het jaar 2020 goed afgesloten. De melkproductie in de maand december komt op het hoogste niveau sinds 2016 uit. Daarmee komt tevens de totale productie voor het kalenderjaar hoger uit dan het jaar ervoor. Goede vooruitzichten zijn er ook, want de regering van Nieuw-Zeeland heeft het vrijhandelsverdrag met China recent verlengd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de maand december hebben de Nieuw-Zeelandse zuivelverwerkers 2.741 miljoen ton melk gecollecteerd, wat ongeveer 6,8% minder is dan in november. Ten opzichte van dezelfde maand in 2019 is overigens een toename van 0,7% zichtbaar, want toen kwam de productie in december uit op 2.722 miljoen ton. Ook in vergelijking tot de seizoenen daarvoor hebben de melkveehouders in Nieuw-Zeeland stevige stappen gezet. Sinds 2016 was de melkproductie in de maand december namelijk niet zo hoog.

2020 iets hoger afgesloten
Nu de cijfers over de maand december bekend zijn, kan de balans voor kalenderjaar 2020 opgemaakt worden. De totale melkaanvoer komt uit op 21.871 miljoen ton, wat een stijging is van zo'n 0,3% ten opzichte van vorig kalenderjaar. Over 2019 kwam de Nieuw-Zeelandse melkproductie uit op 21.786 miljoen ton. De productie is tevens hoger dan in de kalenderjaren 2016 en 2017. Ten opzichte van het jaar 2018 is een kleine min zichtbaar van ongeveer 0,3%.

De meeste winst (voor wat betreft de melkaanvoer) is het afgelopen jaar behaald in mei en augustus. Toen kwam de melkproductie respectievelijk uit op 905 miljoen ton en 1.468 miljoen ton, fors hoger dan in voorgaande jaren. Daarentegen collecteerden de zuivelwerkers in de maanden maart en november juist fors minder dan in de jaren daarvoor. Al met al zorgt het ervoor dat de melkproductie in Nieuw-Zeeland al sinds 2016 redelijk stabiel is.

Vrijhandelsakkoord met China verlengd
Alhoewel de eerste cijfers voor 2021 nog niet bekend zijn, trappen Nieuw-Zeelandse melkveehouders het jaar goed af. De regering heeft deze week namelijk bekendgemaakt dat het vrijhandelsverdrag met China verlengd is. Dit houdt in dat de export vanuit Nieuw-Zeeland beter toegang krijgt tot de op één na grootste economie ter wereld. China is momenteel de grootste handelspartner van Nieuw-Zeeland, met een jaarlijkse handel van ruim $21,58 miljard.

Voor veel melkveehouders is het goede nieuws vooral dat de bestaande voorwaarden voor zuivel daarbij gehandhaafd blijven. Daarnaast worden de vrijwaringsmaatregelen voor de meeste zuivelproducten binnen 1 jaar (en voor melkpoeder binnen 3 jaar) afgeschaft. Dit betekent dat tegen 1 januari 2024 de Nieuw-Zeelandse zuivelexport naar China volledig vrij is van tarieven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden