Shutterstock

Inside Melk

Poolse melkproductie blijft op niveau

1 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De zuivelverwerkers in Polen hebben in de maand december wederom meer melk gecollecteerd dan het voorgaande jaar. Nu de cijfers van december bekend zijn, wordt ook duidelijk dat de groei ten opzichte van voorgaande jaren fors is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over december hebben Poolse zuivelverwerkers 1.016,13 miljoen ton melk gecollecteerd. Dat is circa 1,1% meer dan in december 2019 en ongeveer 4% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Een jaar eerder werd in december 1.004,50 miljoen ton opgehaald en was het 5-jarig gemiddelde 977,57 miljoen ton.

Ten opzichte van november, toen de melkcollectie uitkwam op 959,84 miljoen ton, is een stijging van bijna 6% zichtbaar. Dat deze stijging zo groot is, is niet verrassend. De melkaanvoer neemt in december altijd toe, zo blijkt uit de cijfers van de afgelopen jaren.

Dat de melkproductie wederom boven het niveau van voorgaande jaren blijft, is wel enigszins opvallend te noemen. Dit omdat in de andere Europese landen een lagere melkaanvoer zichtbaar is door de maatregelen rondom het coronavirus. Veel afzetmarkten zijn immers weggevallen. In Polen lijkt alleen een dip zichtbaar in april, toen lag de aanvoer bijna op het niveau van 2019. De Poolse melkveehouders hadden afgelopen jaren te maken hadden met extreme droogte, waardoor de melkgift flink tegenviel. Dit jaar is dat veel minder het geval, wat de inhaalslag wellicht verklaart.

Het jaar 2020 afgesloten
Nu de cijfers over de maand december bekend zijn, kan een blik worden geworpen op heel 2020. Over het hele jaar komt de melkproductie uit op 12.457,22 miljoen ton. Dat is een stijging van ongeveer 2,3% in vergelijking tot vorig jaar, toen de totale melkproductie uitkwam op 12.174,97 miljoen ton. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is een plus zichtbaar van bijna 5% (11.871,01 miljoen ton).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden