Shutterstock

Inside Melk

Nieuw-Zeelandse melker heeft laagste CO2-footprint

18 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De melkveehouders in Nieuw-Zeeland hebben de laagste CO2-footprint, zo laat een nieuw onderzoek van AgResearch zien. In de analyse is de CO2-voetafdruk van 18 grote zuivellanden vergeleken. In Nieuw-Zeeland is de CO2-uitstoot maar liefst 48% lager dan het gemiddelde van de andere landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een onderzoek van AgResearch zijn de 18 grootste zuivelproducerende landen vergeleken, in totaal beslaat het onderzoek ongeveer 55% van de wereldwijde melkproductie. Uit het onderzoek blijkt dat melkveehouders in Nieuw-Zeeland de laagste CO2-footprint hebben. De uitstoot ligt maar liefst 48% beneden het gemiddelde van de 18 andere geanalyseerde landen. Het betreft een uitstoot van zo'n 0,77 kilo CO2-equivalent per kilo melk, terwijl het gemiddelde uitkomt op 1,47 kilo.

Het is niet vreemd dat Nieuw-Zeeland bovenaan de lijst staat. De overheid van het land zet volop in om de landbouwsector in het land zo CO2-neutraal mogelijk te krijgen. Het Nieuw-Zeelandse systeem van weidegang is daar een van de belangrijkste voorbeelden van. Dat de coöperaties tevens actief zijn met dit thema blijkt wel uit het nieuws dat Fonterra begin deze maand naar buiten bracht. De zuivelcoöperatie wil namelijk een samenwerking starten met DSM om de methaanuitstoot verder terug te dringen.

Nederland op plek 11
Op de tweede plek staat Uruguay, met een CO2-uitstoot van 0,84 kilo per kilo melk. Portugal volgt op plaats 3 en noteert 0,86 kilo. Denemarken (0,9 kilo) en Zweden (1 kilo) maken de top vijf compleet. Nederland staat op plek 11, met een CO2-uitstoot van 1,32 kilo. Daarmee staat het net boven Italië (1,43 kilo), maar wel net onder de Verenigde Staten. Daar komt de CO2-uitstoot uit op 1,23 kilo, per kilo melk.

Onderaan de lijst staat Peru, met 3,34 kilo CO2-equivalent, per kilo melk. Vlak daarboven staan Costa Rica, met een uitstoot van 2,96 kilo, en Kenia. Dit laatstgenoemde land noteert een uitstoot van 2,37 kilo CO2-equivalent per kilo melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden