Shutterstock

Nieuws Methaanreductie

Fonterra wil met DSM methaanuitstoot verlagen

2 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra gaat samenwerken het Nederlandse bedrijf DSM om zo de uitstoot van methaan bij melkkoeien te verlagen. Dat laten de partijen weten. Het voeradditief Bovaer moet de oplossing zijn. Of het ook kosteneffectief is voor de boeren en welke gevolgen het heeft op de melksamenstelling moeten de partijen nog uitzoeken.

Uit onderzoek blijkt dat Bovaer, het voeradditief van DSM, de uitstoot van methaan bij koeien die niet in de wei worden gehouden met wel 30% kan verlagen. De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie is vooral benieuwd of dit product ook werkt in het Nieuw-Zeelandse landbouwsysteem, dat vooral gebaseerd is op weidegang.

Daarnaast moet met de samenwerking tussen Fonterra en DSM duidelijk worden of het kosteneffectief is voor de boer, het de gezondheid en het welzijn van de koeien beïnvloedt en welk effect het heeft op de melksamenstelling.

Oplossing vinden voor methaanprobleem
Volgens Richard Allen, directeur van de Fonterra-groep, heeft het vinden van een oplossing voor het methaanprobleem grote prioriteit. Dit heeft te maken met het feit dat de 'Climate Change Commission' afgelopen week een nieuw plan heeft gepresenteerd om de uitstoot in Nieuw-Zeeland sneller te verminderen.

Een van de doelen is dat de methaanuitstoot van koeien komende jaren verlaagd moet worden met 6,5%, om vervolgens in de periode 2031-2035 ongeveer 16% onder het niveau van 2018 te liggen. Volgens de commissie kan het land alleen op die manier tegen 2050 CO2-neutraal worden.

Voor veel melkveehouders in het land betekent dit een forse verandering op managementgebied of een behoorlijk kleinere melkveestapel. Om de melk- en/of vleesproductie vervolgens op peil te houden, moeten zij veel investeren in bijvoorbeeld precisiemeststoffen. "Bovaer biedt wellicht een gemakkelijkere én goedkopere oplossing om de methaanuitstoot bij koeien te verminderen", stelt Allen.

De verwachting is dat de resultaten van de eerste proeven een paar maanden op zich gaan laten wachten. Vervolgens kunnen er nog extra onderzoeken ingesteld worden, zo laat de Nieuw-Zeelandse coöperatie weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden