Shutterstock

Inside Melk

Amerikaanse melkaanvoer zet opnieuw stap omhoog

24 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Melkveehouders in de Verenigde Staten hebben vorige maand een fikse melkproductie neergezet. De melkaanvoer komt over de maand januari namelijk zo'n 1,1% hoger uit dan een maand eerder en noteert tevens het hoogste niveau sinds zeker 2003. De stevige groei van de melkveestapel lijkt hier de reden voor te zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Amerikaanse zuivelverwerkers hebben over de eerste maand van dit jaar 8,29 miljoen ton melk gecollecteerd. Het is een stijging van circa 1,8% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Toen kwam de melkproductie in januari uit op 8,15 miljoen ton. Ten opzichte van afgelopen december is er een toename zichtbaar van zo'n 1,1%. In die maand lag de Amerikaanse melkaanvoer op 8,2 miljoen ton.

Met de melkaanvoercijfers noteren de Amerikaanse melkveehouders de beste seizoensstart sinds zeker 2003. Sinds dat jaar is de melkproductie over de maand januari ieder jaar verder gestegen. In het jaar 2003 kwam de melkaanvoer nog uit op 5,97 miljoen ton mlek, een verschil van bijna 39% met dit jaar. Afgelopen decennium is de jaarlijkse melkproductie van de Verenigde Staten met zo'n 13,7% gestegen.

Melkveestapel blijft toenemen
De groei in de melkproductie hangt samen met de alsmaar groeiende melkveestapel in het land. Het aantal melkkoeien komt in de 24 grootste melkproducerende staten in januari uit op 8,93 miljoen stuks. Dat zijn er 6.000 meer dan afgelopen december en maar liefst 92.000 meer dan in januari 2020. De productie per koe kwam over de afgelopen maand uit op 929 kilo, wat een stijging is van bijna 7 kilo ten opzichte van het jaar ervoor.

Een mogelijke verklaring voor de forse groei in de melkveestapel zijn de directe overheidsbetalingen aan de melkveehouders. De exacte betaling hangt af van de grootte van het melkveebedrijf, maar gemiddeld gaat het om $2,14 per cwt. Omgerekend is dat circa €47 per ton. Dat is 18,4% hoger dan de gemiddelde melkprijs van het afgelopen jaar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden