Shutterstock

Inside Melk

Nieuw-Zeeland wijkt niet af van trend in melkaanvoer

1 Maart 2021 - Kimberly Bakker

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland lijken niet af te wijken van de seizoensmatige trend in de melkaanvoer. De weg omlaag is inmiddels al een tijdje ingeslagen, al komt de melkaanvoer in januari op het hoogste niveau sinds het jaar 2017 uit. Hoeveel meer hebben melkveehouders geproduceerd ten opzichte van de eerste maand in voorgaande jaren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeelandse zuivelverwerkers hebben over de eerste maand van het jaar 2.474 miljoen ton melk gecollecteerd. Het is een daling van circa 9,8% ten opzichte van december. In die maand kwam de melkproductie uit op 2.741 miljoen ton. Het is niet vreemd dat de aanvoer in Nieuw-Zeeland de weg naar beneden heeft ingeslagen. Dit is in lijn met de seizoensmatige trend. De piek wordt normaliter bereikt in oktober, waarna de weg omlaag wordt gestart. Een ommekeer is vervolgens vaak zichtbaar in de maanden juni en juli.

Hoogste productie in januari
Hoewel een daling zichtbaar is in vergelijking tot een maand eerder, is dit jaar wel de hoogste productie voor de maand januari sinds kalenderjaar 2017 bereikt. In dat jaar werd er 2.412 miljoen ton melk gecollecteerd, wat een verschil is van 2,6% met het huidige jaar. In 2018 lag de melkaanvoer 7,8% onder het niveau van dit jaar, op 2.294 miljoen ton. Ten opzichte van het afgelopen jaar is een plus zichtbaar van 0,9%. Vorig jaar kwam de melkaanvoer over de eerste maand van het jaar namelijk uit op 2.454 miljoen ton.

Overigens is wel de vraag of deze hogere melkaanvoercijfers de rest van het kalenderjaar doorzetten. Zuivelcoöperatie Fonterra maakte afgelopen week namelijk bekend om per 1 juni, de start van een nieuw melkseizoen, een nieuw premiestelsel te introduceren voor duurzame melk. Die bonus is opgebouwd uit twee lagen: één voor groene prestaties en één voor hogere melkkwaliteit.

Van de premie wordt omgerekend zo'n €0,32 per 100 kilo uitgekeerd voor prestaties op het gebied van milieu, dierenwelzijn en maatschappelijk draagvlak. De overige €0,14 wordt uitgekeerd als melkveehouders voldoen aan de normen voor melkkwaliteit. Als melkveehouders in het land hier meer aandacht op leggen, dan kan de melkaanvoer daar weer een stapje door terug doen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden