Fonterra

Inside Melk

Prognoseprijs van Fonterra doet weer stap naar boven

8 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft de prognose voor de basismelkprijs voor dit seizoen wederom verhoogd. Dat meldde de zuivelverwerker vrijdag 5 maart. De voortdurende stijgingen op de Global Dairy Trade zijn reden voor de zuivelaar om deze zogenaamde Farmgate Milk Price voor de vijfde keer te verhogen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fonterra verhoogde de prognose voor de basismelkprijs tot een range van $7,30 tot $7,90 per kilo milk solids (Nieuw-Zeelandse dollar per 11,5 liter). Het is een fikse toename ten opzichte van de vorige prognoseprijs: $6,90 à $7,50 per kilo milk solids. De gemiddelde melkprijs die aan de boeren wordt uitbetaald, komt daarmee uit op $7,60 per kilo. Dit is omgerekend, afhankelijk van de vet- en eiwitwaarden en volgens de huidige wisselkoers, zo'n €39,50 per 100 kilo.

De stijging van de prijs komt voort uit de aanhoudend sterke vraag naar Nieuw-Zeelandse zuivel. Dit is ook terug te zien in de Global Dairy Trade (GDT). "Sinds onze laatste verhoging in februari zijn de noteringen op de GDT blijven stijgen. Het is voor ons reden om de prognose van de basismelkprijs verder te verhogen", aldus Miles Hurrell, CEO van Fonterra, in een persverklaring. De zuivelprijzen in Nieuw-Zeeland stegen donderdag 4 maart al met 15%.

China actief aan de markt
De goede vraag naar zuivel uit Nieuw-Zeeland wordt vooral aangestuurd door China. "China's sterke economische herstel na de coronapandemie uit zich in een sterke vraag naar zuivelproducten", aldus Hurrell. Mark Voorbergen, managing partner bij Dairyntel, onderstreepte dit ook al bij Boerenbusiness. "Aziaten geven de voorkeur aan producten van Nieuw-Zeelandse oorsprong, die als premium worden beschouwd, en zijn dus bereid om daar meer voor te betalen."

De eigen melk gebruiken de Chinezen voor verse zuivelproducten en voor producten die langer houdbaar moeten zijn, zoeken ze Nieuw-Zeeland op. Daarbij moet je met name denken aan volle melkpoeder. De prijs van dit product steeg afgelopen week alleen al met 21%. "Deze markt heeft een grote invloed op de nu stijgende prognoseprijs", zo stelt Hurrell in de persverklaring.

Ook Westpac en ANZ verhoogden de prognoses van de basismelkprijzen. De prijs van Westpac steeg met $0,40 tot $7,90 per kilo milk solids en ANZ deed $0,50 bovenop de prognosemelkprijs. Daarmee stijgt die naar $7,70 per kilo milk solids.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden