Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkaanvoer duikt hard omlaag

12 Maart 2021 - Kimberly Bakker - 5 reacties

Nederlandse melkveehouders zijn in de maand februari flink in versnelling teruggeschakeld als het gaat om de melkproductie. Niet alleen ten opzichte van de maand januari is een forse afname zichtbaar, ook ligt de melkaanvoer 5,6% lager dan in februari vorig jaar. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is een negatief verschil van 0,5% zichtbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederlandse zuivelverwerkers hebben in de maand februari 1.081.790 ton melk gecollecteerd. Dat is een daling van bijna 10% in vergelijking tot een maand eerder. In januari lag de melkaanvoer namelijk op 1,18 miljoen ton melk, al had die maand natuurlijk wel meer dagen. Overigens is het niet vreemd dat de melkaanvoer tussen januari en februari een stevige daling laat zien. In voorgaande jaren was dit ook het geval. Het koude weer in deze maanden ligt hier deels aan ten grondslag.

Zelfs lager dan gemiddelde
Wat daarentegen opvalt, is dat de melkaanvoer dit jaar over februari flink onder het niveau van voorgaande jaren ligt. Ten opzichte van vorig jaar is bijvoorbeeld een afname zichtbaar van ongeveer 5,6%, afgelopen jaar lag de melkaanvoer in februari op 1,14 miljoen ton. Dat heeft deels te maken met het feit dat vorig jaar een schrikkeljaar was. Dit jaar is daarnaast zo'n 2,4% minder geproduceerd ten opzichte van 5-jarig gemiddelde. Dat gemiddelde komt uit op 1,1 miljoen ton. In 2019 lag de productie in deze maand op 1,086 miljoen ton. 

Het stevige winterweer van de afgelopen maand kan grote invloed hebben gehad op de melkaanvoercijfers. De temperatuur lag gemiddeld fors lager dan in voorgaande jaren. Ook de relatief lage gemiddelde melkprijs van €33,22 per 100 kilo, in combinatie met de hoge voerkosten, stimuleert de melkveehouders niet om de melkproductie flink op te schroeven.

Vetpercentage fors hoger
De Nederlandse vetproductie komt voor de maand februari uit op 49.592 ton en het vetpercentage ligt op 4,58%. Ten opzichte van februari 2020 is een negatief verschil zichtbaar in de vetproductie (afgelopen jaar lag de productie op 52.344 ton), terwijl het percentage dit jaar juist hoger ligt (in het afgelopen jaar kwam die uit op 4,49%). In januari lag de vetproductie op 54.438 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden