Shutterstock

Inside Melk

Melkprijs blijft in februari hangen rond 33 à 34 euro

12 Maart 2021 - Kimberly Bakker

Met drie plussen, twee minnen en twee stabiele bewegingen is de gemiddelde kale melkprijs over de maand februari blijven schommelen tussen €33 en €34 per 100 kilo. Dat blijkt uit de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker. Welke zuivelaar betaalde in februari de hoogste kale melkprijs? En bij welke verwerker kan die prijs het meeste opgehoogd worden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld genomen komt de melkprijs over de maand februari uit op €33,22 per 100 kilo. Een maand eerder was dat nog €33,50 per 100 kilo. Die daling komt niet helemaal overeen met het sentiment in de markt, maar is wel goed te verklaren. De melkprijs van Vreugdenhil Dairy Foods is over de maand februari namelijk behoorlijk gekelderd, omdat de wintertoeslag vervallen is. De zuivelaar laat een min zien van €3,46 tot €33,02 per 100 kilo. Daarmee moet het ook de koppositie in de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness afstaan.

Dat doet het aan Bel Leerdammer, die over februari een kale melkprijs noteert van €34,48 per 100 kilo. De prijs blijft daarmee stabiel aan een maand eerder. Cono Kaasmakers volgt de zuivelverwerker op de voet en noteert voor februari een melkprijs van €34,44 per 100 kilo. Een verschil van slechts €0,04 met Bel Leerdammer en een plus van €0,42 met een maand eerder. Kortom: de hoge mate van stabiliteit pakt goed uit voor de verwerkers. Ze noteren al weken bovenaan de prijsvergelijking. De derde plaats is voor FrieslandCampina, die over februari een plus van €0,75 noteert, tot €34,23 per 100 kilo.

Naast Vreugdenhil Dairy Foods, die naar plaats 5 is gezakt in de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness, laat ook DOC Kaas voor de maand februari een daling zien. Het gaat om een min van €0,50 tot €31,94 per 100 kilo. Dit verandert echter niets aan de positie van de kaasmaker. Onderaan staat nog altijd Arla Foods, met een melkprijs van €31,15 per 100 kilo. De prijs is daarmee stabiel gebleven aan een maand eerder.

Maximale melkprijzen
De gemiddelde maximale melkprijs komt in de melkprijsvergelijking van Boerenbusiness uit op €37,03 per 100 kilo. Het is een daling van €0,28 ten opzichte van de €37,31 per 100 kilo van een maand eerder. Ook hier wordt de afname volledig veroorzaakt door het wegvallen van de wintertoeslag bij Vreugdenhil. De maximale melkprijs van die zuivelaar komt daardoor nu uit op €34,52 per 100 kilo, waarmee het onderaan de prijsvergelijking staat. Kort gezegd betekent het dat bij de zuivelaar de minste premies te behalen zijn.

De meeste premies kunnen worden behaald bij zuivelverwerker A-ware, in totaal €6,25. Daarmee komt de maximale melkprijs voor februari uit op €39,58 per 100 kilo. De zuivelaar staat daarmee overigens niet bovenaan de Boerenbusiness Melkprijsvergelijking, want de maximale melkprijs van Cono Kaasmakers ligt nog net iets hoger. Die ligt voor de maand februari namelijk op €39,94 per 100 kilo. Bij Cono kan in totaal voor €4,50 aan premies verzameld worden.

Vooruitzicht
Inmiddels zijn de eerste melkprijzen voor maart ook al bekend. Daaruit kunnen we concluderen dat volgende maand een lichte stijging in de melkprijzen te verwachten is. Zo hebben zowel Arla Foods en DOC Kaas als FrieslandCampina al een verhoging van de prijs aangekondigd. Dit is eveneens in lijn met de verwachtingen van Rabobank. De bank stelde in een nieuwe zuivelupdate dat de melkprijs komende maanden stabiel tot licht stijgend zal zijn, gedreven door een lagere melkaanvoer. Kortom: het aanbod neemt af, maar de vraag blijft sterk. Zuivelverwerkers volgen die trend meestal met een vertraging van enkele maanden.

Klik hier om de Melkprijsvergelijker te bekijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden