Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Melk

Franse melkaanvoer blijft iets achter op gemiddelde

15 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De melkproductie in Frankrijk is in januari iets achtergebleven op het 5-jarig gemiddelde. Dat blijkt uit de nieuwste gegevens die zijn aangeleverd aan de Europese Commissie. Ten opzichte van december is wederom een plus zichtbaar. Daarmee is de Franse melkaanvoer op weg richting het hoogtepunt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zuivelverwerkers in Frankrijk hebben in de maand januari 2,11 miljoen ton melk gecollecteerd. Het is circa 3,1% minder dan vorig jaar. Toen kwam de melkaanvoer in de eerste maand uit op 2,17 miljoen ton, al telde dat jaar tevens meer werkdagen. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde van 2,15 miljoen ton is een negatief verschil zichtbaar van 1,9%. Dat de productie lager ligt dan in andere jaren komt door lastige weersomstandigheden de afgelopen jaren en de relatief lage melkprijzen.  

Op weg naar seizoensmatig hoogtepunt
Kijken we terug naar een maand eerder, dan is de productie in de maand januari wel iets opgeschroefd. Over de maand december kwam de Franse melkaanvoer namelijk uit op 2,06 miljoen ton, een verschil van ongeveer 2,2% met nu. Ook toen werd al minder geproduceerd dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Voor komende maand is de verwachting dat de melkaanvoer in Frankrijk weer een duik omlaag maakt, om vervolgens naar het seizoensmatige hoogtepunt te stijgen. Vorig jaar bereikte de melkaanvoer dit hoogtepunt in februari, een aanvoer van 2,22 miljoen ton. Het 5-jarig gemiddelde van de seizoenspiek ligt op 2,21 miljoen ton en werkt bereikt in mei.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden