Shutterstock

Inside Melk

Duitse melkaanvoer start jaar lager dan gemiddeld

18 Maart 2021 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De totale melkproductie in Duitsland lag afgelopen jaar 0,4% hoger dan het jaar daarvoor. Het nieuwe jaar start niet per se positief voor wat betreft de melkproductie. Over januari komt de melkaanvoer namelijk onder het langjarig gemiddelde uit. Het gat met vorig jaar is zelfs nog groter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Duitse melkveebedrijven hebben over de eerste maand van het jaar 2.731.400 ton melk geproduceerd. Dat tonen de nieuwste gegevens die zijn aangeleverd bij de Europese Commissie aan. Het is een stijging van circa 2,6% ten opzichte van een maand eerder. Over de laatste maand van het jaar kwam de melkaanvoer uit op 2,66 miljoen ton. Daarmee hebben de Duitse melkveehouders het jaar afgesloten met een totale melkaanvoer van 32,53 miljoen ton, wat 0,4% hoger is dan het jaar ervoor. Hierbij speelt ook mee dat 2020 een schrikkeljaar was.

Dit jaar start lager
Waar de Duitse melkveebedrijven vorig jaar in de eerste maanden van het jaar volop melk produceerden, is dat dit jaar niet direct het geval. In de maand januari ligt de Duitse melkaanvoer namelijk circa 1,5% lager dan vorig jaar in deze maand. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde (2,731 miljoen ton) is een negatief verschil zichtbaar van 0,25%. Een reden voor de lagere melkaanvoer kan het feit zijn dat het dit jaar in januari kouder was dan vorig jaar. 

Voor komende maand wordt, als we kijken naar de seizoensmatige trend, een afname verwacht in de productie. Vervolgens laat de melkaanvoer in de maanden maart en april weer een plus zien, om vervolgens in mei op het seizoenmatige hoogtepunt uit te komen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox