Shutterstock

Inside Melk

Amerikaanse melkaanvoer duikt onder vorig jaar

19 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De melkveehouderijen in de Verenigde Staten hebben over de maand februari minder melk geleverd dan een jaar geleden in deze maand. Opvallend is dat de Amerikaanse melkveestapel fiks gegroeid is, maar de productie per koe lager uitkomt. Ook ten opzichte van januari is een stevige daling in de productie zichtbaar, al is dit in lijn met de seizoensmatige trend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Amerikaanse zuivelverwerkers hebben over de tweede maand van dit jaar 7,62 miljoen ton melk gecollecteerd uit de 24 grootste melkproducerende staten. Het is een daling van 1,3% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Maar, als er een correctie wordt uitgevoerd met het oog op het feit dat vorig jaar een schrikkeljaar was, dan is een plus zichtbaar van 2,3%. Daarmee zet de Amerikaanse zuivelmarkt de groeiende tendens alsnog door.

De Amerikaanse melkproductie was over de maand januari de hoogste sinds zeker kalenderjaar 2003. Dit cijfer is in februari, na herziening door het ministerie van Landbouw (USDA), nog eens met 0,8% verhoogd. In lijn met de seizoensmatige trend is tussen januari en februari een afname in de productie zichtbaar. In 2021 komt deze daling uit op zo'n 9,5%.

Melkveestapel groeit door
De melkveestapel in de Verenigde Staten groeit overigens gewoon door. Tussen januari en februari is het aantal koeien met 2.000 stuks gestegen. De totale melkveestapel komt in de 24 grootste melkproducerende staten uit op 8,94 miljoen, een plus van 88.000 koeien in vergelijking tot februari vorig jaar. De productie per koe ligt wel iets lager dan in 2020. Afgelopen maand kwam die uit op 853 kilo, waar dat een jaar geleden 19 kilo meer was. Dit hangt mogelijk weer samen met het schrikkeljaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden