Shutterstock

Nieuws Melk

Melkveehouders NZ hebben vertrouwen in toekomst

20 April 2021 - Chanti Oussoren

Agrarische ondernemers in Nieuw-Zeeland kijken met meer vertrouwen naar de toekomst. Vooral melkveehouders trekken het gemiddelde marktsentiment omhoog, zo blijkt uit de meest recente Rabobank Rural Confindence survey.

Uit het kwartaalonderzoek, dat eerder deze maand werd afgerond, blijkt dat het vertrouwen van boeren sterk is toegenomen. Waar het gemiddelde boerenvertrouwen begin december vorig jaar nog negatief scoorde op -23%, is het toegenomen tot +10%. Het aantal agrarische ondernemers dat verwacht dat de landbouweconomie in de komende 12 maanden verbetert is van 16% gestegen tot 29%. Het aantal dat verwacht dat de omstandigheden verslechtert, is juist gedaald van 39% naar 19%.

Onder andere melkveehouders, schapenhouders en vleesveehouders zijn aanzienlijk optimistischer dan in het vorige kwartaal. Stijgende grondstofprijzen waren de belangrijkste factor die door boeren werd benoemd als oorzaak van het optimistischere toekomstbeeld.

Verbeterde vooruitzichten voor de zuivelsector
Verbeterde vooruitzichten voor de zuivelsector leverde de belangrijkste bijdrage aan de algehele verbeterde verwachtingen voor de agrarische sector. Gezien de sterkte opwaartse beweging in de prijzen van zuivelproducten is dit geen vreemde ontwikkeling. In de loop van het jaar zijn de prijzen van zuivelproducten op de Global Dairy Traide met meer dan 20% gestegen. De uitbetalingsprognose van Fonterra, die voor het huidige seizoen is verhoogd, heeft ongetwijfeld ook een rol gespeeld in het positievere beeld van de melkveehouders in Nieuw-Zeeland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden