Shutterstock

Inside Melk

Vraag op zuivelmarkt trekt aan, stilte voor de storm

12 Mei 2021 - Chanti Oussoren - 2 reacties

De vraag op de zuivelmarkt is deze week, mede door de gebroken week in verband met Hemelvaart, goed. Ook de afwachtende houding bij kopers voor het tweede halfjaar lijkt af te nemen. Dit resulteert in stijgende prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt wordt nog altijd gekenmerkt door een beperkt aanbod. Ook de vraag was niet denderend, maar daar lijkt verandering in te komen vanwege de versoepeling omtrent de coronamaatregelen. Veelal heerste er een afwachtende houding bij kopers, maar de afwachtende houding ebt weg en slaat zelfs om in onzekerheid over mogelijke tekorten.

De melkaanvoer blijft namelijk achterlopen op het niveau van vorig jaar en Nederlandse spotmelk is dan ook schaars beschikbaar. De DCA-notering stijgt deze week met €1 tot €37 per 100 kilo. In Duitsland beweegt de prijs tussen de €34 en €36 per 100 kilo.

Room & boter
De vraag naar vet voor Q3 en Q4 begint wat aan te trekken en dit resulteert in stijgende prijzen. De DCA-notering van room plust deze week naar €4.690 per ton. En voor boter wordt de grens van €4.000 per ton weer bereikt. 

Aangekondigde versoepelingen in Europa doen ook de kaasprijzen goed. Met name Gouda kaas stijgt deze week in waarde en plust met €60 tot €3.010 per ton. Verder zijn er gematigdere prijsstijgingen maar wel een algeheel beter sentiment.

Verder stijging verwacht
De beperkte beschikbaarheid in combinatie met een toenemende vraag scheppen de verwachting dat de prijzen de komende periode verder stijgen. Het dalpunt lijkt achter ons te liggen en vanuit de markt wordt een verdere prijsstijging verwacht. Het algehele marktsentiment is dan ook goed. Ondanks dat de prijzen momenteel al in de lift zitten, wordt er gesproken over stilte voor de storm. Naar verwachting gaat de markt in juni los.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden