Shutterstock

Nieuws Melk

Zuivelsector Argentinië staat flink onder druk

4 Juni 2021 - Chanti Oussoren

De financiële positie van melkveehouders in Argentinië is er de afgelopen maanden flink op achteruit gegaan, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Melkveehouders kampen veelal met negatieve marges die worden veroorzaakt door stijgende voerkosten en binnenlandse prijscontroles.

Melkveehouders in Argentinië zitten momenteel tussen wal en schip. Ze worden geconfronteerd met hogere kosten terwijl de opbrengsten niet stijgen, doordat de consumentenprijzen door de overheid worden vastgezet. De binnenlandse prijscontroles hebben als doel om de inflatie van de voedselprijzen voor consumenten te beperken. Maar deze zijn al geruime tijd niet bijgewerkt.

Hogere melkproductie
Relatief zacht weer en vlakke prijzen hebben boeren enigszins gestimuleerd de melkproductie op te krikken in een poging om toch nog wat inkomsten te genereren. De melkproductie overtrof in de eerste maanden van dit jaar al het niveau van over dezelfde periode vorig jaar.

Het USDA verwacht voor 2021 een Argentijnse melkproductie van circa 11.58 miljoen ton. In vergelijking met de productie van 2020 is dit een toename van 1,1%. Vorig jaar werd in de eerste maanden periode al het hoogste productievolume sinds 2015 bereikt.

Naar verwachting zal ook de consumptie van vloeibare melk stijgen met 50.000 ton tot 1,8 miljoen ton. Deze stijging is dan een gevolg van stijgende consumptie binnenshuis en de prijscontroles die melk betaalbaarder maken voor consumenten.

Protesten
De huidige situatie heeft tot aanhoudende protesten geleid van lokale zuivelorganisaties. Zij eisen dat de huidige prijscontroles worden geactualiseerd of afgeschaft. Recentelijk zijn de prijscontroles nog verlengd tot half juni, maar er zijn wel verscheidene zuivelproducten van de lijst geschrapt.

Volgens geluiden uit de markt zijn toonaangevende zuivelverwerkers momenteel met de overheid in gesprek over het opstellen van een minimum productieniveau voor verschillende zuivelproducten. De overheid wil zo voldoende beschikbaarheid voor de binnenlandse afzet garanderen om de inflatie van voedselprijzen te helpen beheersen.

Export
Nu er in het binnenland veelal vaste consumentenprijzen worden gehanteerd, blijft de export des te belangrijk voor de financiële gezondheid van de zuivelindustrie. Volgens een onderzoek van OCLA, een organisatie in de zuivelindustrie, ging 25,3% van de Argentijnse zuivelproductie naar exportkanalen. De top vijf van bestemmingen voor Argentijnse zuivelproducten zijn Brazilië, Algerije, Rusland, Chili en China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden