Shutterstock

Inside Melk

Verenigde Staten zien zuivelexport stijgen

11 Juni 2021 - Stef Wissink

De Verenigde Staten hebben in april goede zaken gedaan op de wereldzuivelmarkt. Het land zag de geëxporteerde hoeveelheid zuivel over april fors groeien ten opzichte van april 2020.  Dat blijkt uit cijfers van de Zuivel Export Raad (USDEC) van het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cijfers zijn vanwege de coronacrisis wel enigszins geflatteerd. Het totaal verscheepte volume (omgerekend naar het volume gebruikte melk) steeg in april met liefst 25% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Alle productcategorieën droegen bij aan de groei. Naast de gerealiseerde groei zijn ook de verwachtingen voor de rest van het jaar naar boven toe bijgesteld.

De positieve exportcijfers en verwachtingen komen de melkveehouders in de VS waarschijnlijk goed uit. In april trapten melkveebedrijven in de VS flink op het gaspedaal waardoor het aanbod melk flink toenam.

Grootste stijging voor kaas
Met name Amerikaanse kaasproducten vonden wereldwijd weer gretig aftrek. De grootste stijging (in tonnen) was dan ook voor deze productgroep. De volumes lagen 51% (13.687 ton) hoger dan in april 2020. De kaasexport werd in dezelfde maand vorig jaar hard geraakt door de ontluikende coronacrisis waardoor deze stijging nu een ietwat vertekend beeld geeft. Desalniettemin spreekt de USDEC van een sterke en breed gedragen vraag naar kazen uit de VS. Het land deed meer zaken met Mexico, landen in Centraal- en Zuid-Amerika, Zuid-Korea, Japan en Australië. De productie van kazen in de VS steeg met 8% en dus kan het land de gestegen vraag goed invullen. Verwacht wordt dat de export de komende maanden op hoog niveau blijft.

Andere zuivelproducten die goede exportcijfers scoorden waren wei- en melkpoeder. De verkochte internationale volumes stegen respectievelijk 28% (11.757 ton) en 16% (10.559 ton). Hoewel een veel kleinere markt was de grootste percentuele stijging weggelegd voor boter. De export naar derde landen steeg met 257% (3.904 ton). De Verenigde Staten hebben de grootste hoeveelheid boter in voorraad in 18 jaar. Mede daardoor zijn de prijzen voor boter in het land relatief laag ten opzichte van Nieuw-Zeeland en de Europese Unie. Heropening van de horeca kan er ook in de VS voor zorgen dat boter weer meer gevraagd wordt en voorraden verkrappen.

Verwachtingen hooggespannen
Voor de rest van het jaar zijn de exportverwachtingen goed. De totale waarde van de Amerikaanse zuivelexport liet over de eerste 4 maanden van het jaar een groei zien van 11,5% tot in totaal $2,45 miljard. Voor het totale fiscale jaar 2021 (1-10-'20 tot en met 30-9-'21) voorziet het USDEC nu een zuivelexport met een waarde van $7 miljard.  Dat is $500 miljoen meer dan tijdens de laatste voorspelling van het USDEC in februari en ook beduidend hoger dan in het fiscale jaar 2020 toen er een exportomzet van $6,48 miljard werd gerealiseerd

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden