Shutterstock

Nieuws Vlees

Argentijns rundvlees kan wereldmarkt weer op

17 Juni 2021 - Stef Wissink

Argentijnse vleesverwerkers hebben met de nationale regering een akkoord gesloten over het gedeeltelijk hervatten van de rundvleesexport. De exportstop werd een maand geleden door de regering ingevoerd om de stijgende prijzen voor rundvlees te beteugelen. De verwerkers vreesden dat de ban werd verlengd.

Argentinië is een van wereldwijds grootste rundvleesexporteurs. De prijsvorming in het land is afhankelijk van de exportmogelijkheden. Rundvleesexporteurs waren het dan ook niet eens met de ingestelde exportstop. Zij gaven na het instellen van de exportstop al aan dat de overheid beter groei van de productie kan bevorderen om de stijgende prijzen een halt toe te roepen.

Voorlopig akkoord
Nu is een voorlopig akkoord bereikt over de hoeveelheid die er in de maanden juni en juli kan worden geëxporteerd. Bronnen melden aan Reuters dat er breed draagvlak is voor de besluiten die nu genomen zijn. Exporteurs mogen in de maanden juni en juli 50% van het volume exporteren dat zij normaal gesproken in deze maanden uitvoeren.

Inflatie probleem
Argentinië kampt met een torenhoge inflatie. Met name de sterk gestegen rundvleesprijzen in het land zijn nu onderwerp van een politieke discussie geworden. Rundvlees is diep in de Argentijnse cultuur ingeworteld. Nu de prijzen afgelopen jaar met 60% tot 70% stegen, voelde de regering een urgentie wat te doen tegen de stijgende prijzen. In de eerste 4 maanden van het jaar is bijna 30% van de nationale rundvleesproductie geëxporteerd naar derde landen.

Deze week waarschuwde de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voor de wereldwijd stijgende prijzen van voedsel. Grondstoffenprijzen zijn over een breed front gestegen, wat vooral voor inwoners van arme en kwetsbare landen tot problemen kan leiden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden