Shutterstock

Inside Melk

Melkveehouder VS gaat pittige periode tegemoet

25 Juni 2021 - Chanti Oussoren

De Amerikaanse melkaanvoer loopt ver voor op het niveau van vorig jaar. De zuivelsector lijkt er goed voor te staan, maar toch staan er grote uitdagingen voor de deur. Door het hele land is er sprake van droogte, waar de situatie in het westen al extreem valt te noemen. Voerprijzen zijn al torenhoog en veehouders maken zich zorgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse melkaanvoer loopt ver voor op het niveau van 2020. De totale melkproductie lag in mei 4,9% boven het niveau van vorig jaar. De forse groei van de melkaanvoer heeft te maken met een hogere melkveestapel en een stijgende melkprijs. Daarbij moet er ook rekening gehouden worden met de tegenvallende melkaanvoer van vorig jaar. Door de coronacrisis en logistieke problemen konden grote hoeveelheden melk vorig jaar niet worden verwerkt en werd er ook vee verkocht.

Extreme droogte
Of de forse groei van de melkaanvoer door gaat zetten, is nog maar de vraag. De Amerikaanse melkveehouders gaan een pittige periode tegemoet vanwege aanhoudende droogte in meerdere staten. Volgens de American Association of State Climatologists was de neerslag al ondergemiddeld in de herfst van 2020. De normaal gesproken regenachtige periode in maart tot mei werd dit jaar teruggebracht tot slechts 25% tot 50% van de normale regenval.

Als gevolg hiervan is er in een groot deel van het land sprake van gemiddelde droogte en kampen een aantal provincies zelfs met ernstige droogte. Vooral in het Westen is de situatie extreem. De verwachtingen zijn dat er vanaf half juni zeer warm en droog weer aan komt. Meteorologen houden zelfs rekening met de ergste droogte sinds 2012.

Bron: US Drought Monitor

Voerprijzen en melkveestapel
De aanhoudende droogte zorgt voor toenemende zorgen onder melkveehouders. Doordat er weinig regen komt, valt de oogst van voedergewassen tegen en moet er waarschijnlijk voer worden bijgekocht. En dat terwijl de voerprijzen torenhoog zijn. Tot dusver is de melkveestapel dit jaar doorgaans gegroeid, maar het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht dat de stijging in de tweede helft van het jaar wordt getemperd door de hoge voerprijzen. Volgens de prognose noteert de Amerikaanse melkveestapel over 2021 gemiddeld op 9,495 miljoen stuks.

Melkprijzen
Het sentiment op de zuivelmarkt is niet geheel negatief. De gemiddelde Amerikaanse melkprijs (all milkprice) zit vanaf het begin van het jaar in de lift. In januari noteerde het totale gemiddelde op $17,50 per CWT, omgerekend €31,70 per 100 kilo en dit steeg tot $18,40 per CWT (€33,86 per 100 kilo) in april. Er wordt verwacht dat de prijs nog verder oploopt, maar het USDA heeft de verwachting van de stijging van de melkprijs voor 2021 wel wat getemperd.

De prognose van Class III melk wordt voor 2021 naar beneden bijgesteld tot $17,45 per CWT, omgerekend €32,11 per 100 kilo. De reden voor de daling is een lagere dan verwachte kaasprijs door een neerwaartse trend van de groothandelsprijzen. Dat de Class III melkprijs reageert op de kaasmarkt, komt doordat deze gebaseerd is op de verwaarding van kaas. De verwachting van de all-melkprijs voor 2021 is $18,85 per CWT (€34,68 per 100 kilo).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden