Shutterstock

Nieuws Melk

Honderduizenden liters melk door de goot in Afrika

15 Juli 2021

Melkveehouders in Afrika moeten de melk noodgedwongen wegspoelen. Honderdduizenden liters melk zijn al door de goot gespoeld. Vanwege logistieke problemen, veroorzaakt door plunderingen en protesten, kan de melk niet worden gecollecteerd. Er wordt gevreesd voor voedseltekorten.

In Zuid-Afrika hebben melkveehouders grote hoeveelheden melk moeten laten wegspoelen. Zo heeft een melkveehouder samen met zijn buren in tweede weekend van juli ruim 60.000 liter melk gedumpt. Naar verluidt spoelen boeren in de provincie dagelijks circa 28.000 liter melk door de goot. 

Wijdverbreide rellen en plunderingen, waardoor de melk niet kan worden opgehaald, braken voor het eerst uit in delen van KwaZulu-Natal en Gauteng, nadat voormalig president Jacob Zuma op 7 juli gevangen werd gezet wegens minachting van de rechtbank.

Strop voor melkveehouders
De South African Milk Producers' Organization maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van melk en de lastige situatie waarin melkveehouders zich bevinden. Niet alleen kan de melk niet worden opgehaald, ook wordt veevoer niet geleverd vanwege wegafsluitingen door plunderaars. Winstmarges in de zuivelsector waren al krap en er wordt ingeschat dat enkele melkveebedrijven deze financiële tegenslag niet overleven.

Niet alleen de melkveehouders worden getroffen, ook andere landbouwsectoren kampen met grote verliezen. Onder akkerbouwers en houtboeren wordt veel brand gesticht. "De impact op onze boerengemeenschappen en de lokale steden in deze gebieden is groot. Niet alleen zijn hele steden en bedrijven verwoest, met gevolgen voor de toekomstige voedselzekerheid en dreigend banenverlies, maar ook de hele waardeketen van de landbouw", aldus de Sandy La Marque, CEO van Kwanalu (de KwaZulu-Natal Agricultural Union).

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Erisman maakt draai van uitkoop naar investeren

Nieuws Stikstof

Erisman maakt draai van uitkoop naar investeren

'Beter voor'-prijs A-ware stijgt tot boven 5 tientjes

Nieuws Melk

'Beter voor'-prijs A-ware stijgt tot boven 5 tientjes

Duitse grondstofprijs melk klimt naar recordhoogte

Inside Melk

Duitse grondstofprijs melk klimt naar recordhoogte

Fosfaatrecht duurder richting einde jaar

Inside Melk

Fosfaatrecht duurder richting einde jaar

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief