javi_indy / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Geen melk, maar mest voor Franse zuivelaar in Spanje

10 Augustus 2021

Een groep van zeker 500 Spaanse melkveehouders heeft gisteren (maandag 9 augustus) geprotesteerd aan de poort van een zuivelfabriek van Lactalis in de regio Andalusië. Veehouders zijn boos over het in hun ogen lage melkgeld dat zij ontvangen. Bovendien zouden Franse melkveebedrijven die aan Lactalis leveren meer geld krijgen dan de Spaanse leveranciers.

De boeren werden vergezeld door zo'n 50 trekkers. De veehouders eisen een gelijke behandeling en hogere prijzen voor melk, melden Spaanse media. Dit is van belang voor het voortbestaan van de sector in de regio. De afgelopen 10 jaar heeft zo'n 30% van de bedrijven de deuren al moeten sluiten, aldus de protestanten. Om de actie kracht bij te zetten werden onder andere tonnen vaste mest voor de poorten van de fabriek gedeponeerd, zo is op filmpjes te zien.

Kosten hoger dan opbrengsten
De regio Andalusië in het zuiden van Spanje telt ongeveer 475 melkveebedrijven met zo'n 60.000 stuks vee. Het gebied is daarmee goed voor 8% van de Spaanse zuivelproductie. Volgens het Spaanse ministerie van landbouw ligt de kostprijs voor producenten op ongeveer €0,35 per kilo melk. Afgelopen jaar beurden de veehouders €0,31 tot €0,33 per kilo melk. Daarmee was de productie dus verlieslatend. Bovendien zijn de voer- en energiekosten sindsdien verder gestegen.

Volgens de veehouders is het bij wet verboden om voedselproducenten verlieslatende prijzen te betalen. Dit staat volgens hen in een wet uit 2013, en dus heeft ook de overheid volgens de veehouders een tool in handen om de boeren bij te staan.

Eind juli waren er in Spanje ook al protesten van boeren tegen de lage melkprijzen. Enkele grote Spaanse supermarkten beloofden toen de melkprijzen in de winkels wat te verhogen, in de verwachting dat dit een beter inkomen voor veehouders ging betekenen. De protestanten die gisteren aandacht vroegen voor de huidige situatie waarschuwden dat de protesten door kunnen gaan, totdat hen een stabiel toekomstperspectief wordt geboden.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Lactalis moet delen van aankoop in VS afstoten

Inside Kraft Heinz

Lactalis moet delen van aankoop in VS afstoten

Spaanse aardappeloogst biedt exportkansen

Inside Aardappelen

Spaanse aardappeloogst biedt exportkansen

Fors aantal biggen geslacht vanwege gebrek aan vraag

Inside Varkens

Fors aantal biggen geslacht vanwege gebrek aan vraag

Leerdammer verder onder nieuwe manager

Nieuws Melk

Leerdammer verder onder nieuwe manager

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief