javi_indy / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Geen melk, maar mest voor Franse zuivelaar in Spanje

10 Augustus 2021 - Stef Wissink

Een groep van zeker 500 Spaanse melkveehouders heeft gisteren (maandag 9 augustus) geprotesteerd aan de poort van een zuivelfabriek van Lactalis in de regio Andalusië. Veehouders zijn boos over het in hun ogen lage melkgeld dat zij ontvangen. Bovendien zouden Franse melkveebedrijven die aan Lactalis leveren meer geld krijgen dan de Spaanse leveranciers.

De boeren werden vergezeld door zo'n 50 trekkers. De veehouders eisen een gelijke behandeling en hogere prijzen voor melk, melden Spaanse media. Dit is van belang voor het voortbestaan van de sector in de regio. De afgelopen 10 jaar heeft zo'n 30% van de bedrijven de deuren al moeten sluiten, aldus de protestanten. Om de actie kracht bij te zetten werden onder andere tonnen vaste mest voor de poorten van de fabriek gedeponeerd, zo is op filmpjes te zien.

Kosten hoger dan opbrengsten
De regio Andalusië in het zuiden van Spanje telt ongeveer 475 melkveebedrijven met zo'n 60.000 stuks vee. Het gebied is daarmee goed voor 8% van de Spaanse zuivelproductie. Volgens het Spaanse ministerie van landbouw ligt de kostprijs voor producenten op ongeveer €0,35 per kilo melk. Afgelopen jaar beurden de veehouders €0,31 tot €0,33 per kilo melk. Daarmee was de productie dus verlieslatend. Bovendien zijn de voer- en energiekosten sindsdien verder gestegen.

Volgens de veehouders is het bij wet verboden om voedselproducenten verlieslatende prijzen te betalen. Dit staat volgens hen in een wet uit 2013, en dus heeft ook de overheid volgens de veehouders een tool in handen om de boeren bij te staan.

Eind juli waren er in Spanje ook al protesten van boeren tegen de lage melkprijzen. Enkele grote Spaanse supermarkten beloofden toen de melkprijzen in de winkels wat te verhogen, in de verwachting dat dit een beter inkomen voor veehouders ging betekenen. De protestanten die gisteren aandacht vroegen voor de huidige situatie waarschuwden dat de protesten door kunnen gaan, totdat hen een stabiel toekomstperspectief wordt geboden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Zuivelreus Lactalis ziet omzet en winst groeien

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Nieuws melk

Franse 'camembert-oorlog' duurt voort

Nieuws Melk

Melkveehouders en Lactalis twisten over melkprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden