Agrifoto

Inside Voer

Eiwithoudende producten blijven gevraagd

17 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Veehouders blijven voorzichtig met het kopen van ruwvoer. Vaste klanten blijven gewoon kopen wat ze altijd doen, maar grote incidentele uitschieters - naar boven of beneden - zijn er tot nu toe weinig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uitzondering is de handel in eiwithoudende producten. Door het gemiddeld genomen wat tegenvallende eiwitgehalte in de voorjaarskuilen en de hoge brokprijzen is daar een vrij goede belangstelling voor. De vraag naar bijproducten neemt volgens handelaren gevoelsmatig zelfs wat toe. Het aanbod van een aantal bijproducten loopt wel iets terug, omdat verschillende (aardappel)verwerkers in de zomerstop zitten.

Betaalbaar eiwit
Veehouders zoeken betaalbare eiwitaanvulling in het rantsoen en kiezen daarvoor in toenemende mate voor enkelvoudige grondstoffen. De relatief hoge eiwitprijzen en opleving in de tarweprijs eind vorige week kunnen de prijzen van bijproducten de komende weken, bij de overschakeling op de nieuwe oogst oplopen. De prijs van bierbostel blijft vooralsnog stabiel met €2,65 per procent droge stof. Voeraardappelen zijn nauwelijks te krijgen. De DCA Indicatieprijs blijft op €40 per ton staan, maar met heel weinig transacties.

Veel stro maar ook veel gehakseld
Afgelopen week is er flink wat stro geperst. De opbrengsten zijn over het algemeen goed, maar dat leidt niet tot een overdreven groot aanbod van stro. Fouragehandelaren merken dat er meer akkerbouwers zijn die, vanwege het wisselvallige weer, kiezen het stro te hakselen. De prijs voor tarwestro is iets gezakt ten opzichte van vorige week. De DCA Indicatieprijs staat deze week op €115 per ton, gerstestro is €5 goedkoper.

Bij de snijmaïs is het zowel aan de aanbod als aan de vraagkant rustig. Kopers vinden de maïs aan de dure kant, terwijl verkopers niet met de prijs zakken. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €70 per ton staan.

Kwaliteit graszaadhooi wordt een issue
Voor graszaadhooi dat vorige week is geperst of dat nu nog op het land ligt, begint de kwaliteit een punt van zorg te worden. Van de buien knapt het graszaadhooi niet bepaald op. Veehouders die graag graszaadhooi voeren, hebben voor een belangrijk deel al hun slag geslagen. Door de relatief structuurrijke kuilen is er wel minder belangstelling voor graszaadhooi.

De DCA Indicatieprijs voor roodzwenk blijft op €135 en voor de overige rassen op €120 per ton staan. In weidehooi loopt de handel normaal door. Vers aanbod uit Nederland is er niet veel, maar in bijvoorbeeld Duitsland is er goed aan hooi te komen. De prijs blijft op €185 per ton staan.

Kuilgras wordt er best wel aangeboden, maar de kwaliteit is nogal eens twijfelachtig. Verkopers hebben volgens handelaren nog wel de hoge prijzen van vorig jaar in gedachten, terwijl er veel minder vraag naar kuilgras is. Voor goed kuilgras zijn redelijk makkelijk kopers te vinden en daarvoor worden prijzen genoemd van rond de €60 per ton. Hiervan is het aanbod echter schaars. Voor de wat mindere kuilen loopt de handel stroef.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden