Shutterstock

Nieuws Melk

Zuivelsector VS krijgt miljarden aan coronasteun

23 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse zuivelsector krijgt voor in totaal $2 miljard aan compensatie voor de gevolgen van de coronacrisis, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. Op korte termijn wordt $350 miljoen vrijgemaakt, waarmee specifiek kleinere melkveebedrijven worden gecompenseerd. 

Het gaat hier om prijscompensatie voor de lage melkprijzen in de tweede helft van 2020, toen de lockdowns en andere coronamaatregelen de Amerikaanse zuivelmarkt flink ontregelden. Volgens Tom Vilsack, de Amerikaanse minister van Landbouw, is dit de 'eerste stap' naar een totaal pakket van $2 miljard voor 'het ondersteunen van de zuivelsector in het herstellen van de coronapandemie en om meer weerbaar te zijn voor toekomstige uitdagingen'.

De compensatie bedraagt 80% van het inkomensverschil per maand van juli tot december vorig jaar, gebaseerd op een jaarlijkse productie van maximaal 5 miljoen gallons (19.500 ton). Dit is ongeveer de melk die wordt geproduceerd door een melkveebedrijf van 210 koeien, schrijven Amerikaanse media. De uitkering van de compensatie loopt via de melkafnemers, zo laat USDA weten.

Kloof dichten
De Amerikaanse federatie van melkveehouders (NMPF) vindt de specifieke uitkering van $350 miljoen aan prijscompensatie nog te weinig. De organisatie heeft uitgerekend dat melkveehouders voor $750 miljoen schade hebben geleden door de prijsvolatiliteit onder het coronabeleid van de toenmalige president Donald Trump. "We gaan in overleg met de overheid om te kijken hoe we de kloof verder kunnen dichten." 

De compensatie komt bovenop andere regelingen die de Amerikaanse zuivelsector ondersteunen, zoals $400 miljoen aan aan zuivelproducten voor voedselbanken en een fonds van $580 miljoen voor kleine en gemiddelde melkveebedrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden