Shutterstock

Inside Melk

Krappe melkaanvoer drijft spotprijzen verder op

9 September 2021 - Klaas van der Horst

De krappe en lager dan verwachte melkaanvoer blijft de prijzen voor vloeibare zuivel en kaas opdrijven. Het is een situatie die naar verwachting nog wel even voortduurt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit een rondgang langs handelaren. Rauwe boerderijmelk noteert zowel in Nederland als Noord-Duitsland zo'n €45,00 per 100 kilo (+€1,50-€2,50), zo blijkt uit de DCA-noteringen die DCA-Markets heeft gepubliceerd. In Zuid-Duitsland is de notering nog €1,00 hoger, zij het in een markt met een heel schaars aanbod.

Hiermee ligt deze notering flink hoger dan de gemiddelde uitbetaalprijs in Nederland en Duitsland. Dit is verklaarbaar, omdat de uitbetaalprijzen van de fabrieken nalopen op de ontwikkelingen op de dagmarkt, maar het wringt. In Frankrijk is de spanning op de melkmarkt zo mogelijk nog hoger. Daar schurkt de spotprijs tegen de €50,00 per 100 kilo aan.

Magere melkconcentraat en room stijgen ook
De DCA-noteringen voor magere melkconcentraat en room stegen ook opnieuw. Daarmee is concentraat nu echt vrijwel even duur als magere melkpoeder (€2.625 om €2.635 per ton). Het zijn dan ook niet de poedermakers die trekken aan het concentraat. Het is vooral een sterke vraag vanuit de versmarkt in Zuidoost-Europa die de prijs opdrijft. 

De roomprijs maakt in euro's gerekend de grootste stap omhoog. De DCA-notering voor dit product schoot deze week van €5.375 naar €5.585 per ton (+€210). Het verschil met de boternotering werd daarmee opnieuw groter. 

De aanvoertekorten werken deze week ook versterkt door in de kaasmarkt. vooral de notering voor Goudse (+€130) en Edammer (+€110) foliekaas steeg aanzienlijk. Bij mozzarella (+€70) en milde cheddar (+€25) waren de prijsstijgingen beperkter. 

Op de poedermarkt trok met name de notering voor magere melkpoeder aan, naar €2635 per ton (+€45). Ook weipoeder deed het relatief goed en kwam met een plus van €35 weer boven de €1000 per ton uit (€1025 voor weipoeder food). 

Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (vloeibare zuivel) 
Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden