FrieslandCampina

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina haalt Attema terug als voorzitter

13 Oktober 2021 - Redactie Boerenbusiness

Coöperatie FrieslandCampina wil Sybren Attema terughalen als beoogd voorzitter. De zeer ervaren bestuurder, één van de architecten van de fusie van Friesland Foods met Campina, wordt voorgedragen als lid van het coöperatiebestuur. Als de ledenraad zijn benoeming goedkeurt, wijst het bestuur Attema daarna aan als voorzitter van FrieslandCampina.

Dit heeft FrieslandCampina woensdagmiddag bekendgemaakt. De ledenraad stemt tijdens een extra vergadering op 12 november over deze voorgenomen benoeming. Attema kan hiermee de eerste voorzitter worden die niet actief lid is van de coöperatie. Om zijn benoeming mogelijk te maken, worden daarom tijdelijk de statuten aangepast. Een zetel in het bestuur vereist op dit moment een actief lidmaatschap van de coöperatie. 

Sybren Attema heeft een ruime staat van dienst in het coöperatief besturen. Tot 2010 vervulde Attema achttien jaar lang bestuursfuncties bij verschillende rechtsvoorgangers van FrieslandCampina, meldt de coöperatie. Als voorzitter van Friesland Foods was hij onder meer nauw betrokken bij de fusie van Friesland Foods met Campina en vervulde daarna twee jaar lang het vicevoorzitterschap. In 2010 legde Attema zijn bestuursfuncties neer en trad hij in dienst bij FrieslandCampina als regiomanager Dairy Development Programme Zuidoost-Azië. Die rol vervulde hij tot 2019.

Als verbinder succesvol samenwerken
Het bestuur van de coöperatie ziet in Attema de man om de opdracht uit te voeren die zij heeft meegekregen van de ledenraad na het vertrek van Edwin Wunnekink als voorzitter. Sandra Addink-Berendsen, vicevoorzitter, laat in de verklaring weten: "De ledenraad heeft ons een duidelijke opdracht meegegeven: 'Versterk de verbinding tussen leden en coöperatie, en versterk het toezicht op en de samenwerking met de onderneming. Zorg voor leiderschap, breng rust en stabiliteit in de coöperatie, terwijl de onderneming op volle kracht kan doordraaien'. Sybren heeft een uniek profiel, hij heeft kennis van de onderneming en van de coöperatie, en is een echte verbinder die al eerder heeft laten zien succesvol samen te kunnen werken aan het realiseren van een gedeelde en duidelijke stip aan de horizon."

Sybren Attema laat in dezelfde verklaring over de voordracht weten: "Elf jaar geleden stond ik aan de wieg van FrieslandCampina. We hebben de coöperatie destijds opgebouwd in het belang van onze melkveehouders, en ik voel me nog altijd enorm betrokken. Nu zowel de sector, de coöperatie als de onderneming een uitdagende tijd doorgaan, ben ik opnieuw zeer gedreven om samen met de leden en het zittende bestuur te bouwen aan de toekomst van FrieslandCampina. Ik heb er een rotsvast vertrouwen in dat we dit met elkaar kunnen bereiken, en ben blij dat ik kan steunen op de kennis en ervaring van het bestuur. Ik zie er naar uit om er samen de schouders onder te zetten." 

In de nieuwe constellatie blijft Sandra Addink-Berendsen de vicevoorzitter van de coöperatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina bundelt klimaatvoorlopers

Nieuws melk

FrieslandCampina wil vóór 2030 verdubbelen in VK

Nieuws Melk

Baten FrieslandCampina in Pakistan verder omlaag

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden