hxdbzxy/Shutterstock

Nieuws Melk

Chinees Yili neemt belang van een derde in Ausnutria

1 November 2021 - Klaas van der Horst

De Chinese zuivelreus Yili neemt een belang van ruim 34% in (het ook in meerderheid Chinese) Ausnutria. Beide bedrijven hopen elkaar te kunnen versterken in de zuivelketen. Voor Yili speelt ook de kracht van Ausnutria in de geitenzuivelketen een rol.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In China heeft Ausnutria, volgens marktonderzoek, een aandeel van 60% in de markt voor geitenzuivel. Dat is een van de factoren die de onderneming een aantrekkelijke partner maakt voor de zuivelreus, zo laat Yili weten. Yili, een bedrijf in staatseigendom, is er trots op dat het als zuivelbedrijf is doorgedrongen tot de top-5 van grootste zuivelbedrijven in de wereld. De alliantie met Ausnutria maakt de positie van Yili nog sterker.

Yili betaalt €694 miljoen
Het belang van Yili in Ausnutria wordt verkregen via de Hong Kong Jingang Trade Holding. Deze kocht 531 miljoen bestaande aandelen van Ausnutria van de huidige aandeelhouders. Daarnaast geeft Ausnutria 90 miljoen nieuwe aandelen uit, die ook door Yili worden opgekocht. In totaal telt Yili 6,247 miljard Hong Kong dollar neer voor het belang in Ausnutria. Omgerekend is dat zo'n €694 miljoen.

In oktober verschenen de eerste berichten over een mogelijke overname van of deelneming in Ausnutria door Yili. Persbureau Bloomberg berichtte erover, maar Yili zelf bleef stil.

Ausnutria heeft in Nederland fabrieken in onder meer Heerenveen, Kampen en Leeuwarden. Daar wordt zowel geitenmelk als koemelk verwerkt voor de productie van kindervoeding en andere zuivelproducten. Het grootste deel van de export wordt verkocht op de Chinese markt. Ausnutria is evenwel actief op markten in onder meer Rusland, de Verenigde Staten, en elders in Azië.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden