ChameleonsEye / Shutterstock.com

Inside Melk

Fonterra stemt over andere bezitsverhoudingen

10 November 2021 - Klaas van der Horst

De Nieuw-Zeelandse leden van coöperatie Fonterra mogen volgende maand stemmen over andere bezitsverhoudingen. Doel is om het aandeel van Fonterra in de afvlakkende melkaanvoer tot 2030 op peil te houden, meldt voorzitter Peter McBride.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarvoor is nodig dat de aandelen Fonterra – die alleen intern verhandelbaar zijn – in handen blijven van de actieve leden en dat het voor nieuwkomers aantrekkelijk en betaalbaar genoeg blijft om in te stappen.

Pensionado's en hybride aandeelhouders beperken
Het voorstel is daarom dat maximaal 25% van de aandelen in handen van gepensioneerde leden zijn en om ook het aandelenbezit bij hybride partijen, zoals investeerders die via boeren een graantje mee willen pikken van het succes van Fonterra, onder controle te houden.

Een eerste actie op gebied van het beperken van de invloed van hybride partijen heeft eerder dit jaar de aandelenprijs al een behoorlijk eind omlaag gebracht. Dit gaf in eerste instantie onrust, omdat de aandeelhouders hun koersen zagen dalen, maar in tweede instantie kwam er begrip en instemming, stelt McBride.

Betaalbare aandelen
Betaalbare aandelen helpen om Fonterra echt in bezit van de leden te houden. Fonterra heeft twee soorten aandelen: dry en wet shares. De eerste soort is niet gekoppeld aan leveringsrechten, de tweede wel. De wet shares zijn vanzelfsprekend het belangrijkst. Het bestuur van Fonterra wel deze zo veel mogelijk in handen van de actieve leden houden, om een zo sterk mogelijk koppeling met de melkproductie te houden.

Concurrentie op de thuismarkt
De Nieuw-Zeelandse zuivelreus ziet steeds meer concurrentie ontstaan op de thuismarkt van andere partijen, zoals van Chinese investeerders. Dat zet het aandeel van Fonterra bij de melkaanvoer onder druk. Bij een afvlakkende of zelfs dalende melkaanvoer vanaf 2030, zou dat de positie van het bedrijf onder druk kunnen zetten. Dat wil de Fonterra voorkomen.

Regering moet ook instemmen
Het bestuur van Fonterra heeft al ingestemd met de voorgestelde wijzigingen. In december is het de beurt aan de leden. Zij moeten met 75% van de stemmen akkoord zijn. Daarna is de coöperatie zelf wel klaar, maar moet ook de regering nog instemmen. Dat is omdat Fonterra als overheersende marktpartij gebonden is door wetgeving, de zogenoemde DIRA (Dairy Industry Restructuring Act). Het is niet de verwachting dat de regering vóór 1 juni 2022 akkoord gaat. Het zou ook niet verbazen als het nog langer duurt, signaleren partijen in Nieuw-Zeeland. Niet alle ministers in het huidige kabinet zouden enthousiast zijn over de aanpassingen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden