LTO

Nieuws LTO Melkveehouderij

Lobby ngo's maakt langetermijnbeleid moeilijk

15 November 2021 - Linda van Eekeres - 3 reacties

De lobby van ngo's en de reactie van de politiek daarop maken het ontwikkelen van langetermijnbeleid op gebied van landbouw heel lastig, zo niet onmogelijk. Dat stelt voorzitter Wil Meulenbroeks voorzitter de LTO-vakgroep Melkveehouderij in een interview met Boerenbusiness.

Toen hij vijf jaar geleden de voorzittershamer oppakte, stelde hij zichzelf als doel om zich meer met de lange termijn bezig te houden, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. "Als de overheid en politiek steeds met de korte termijn bezig zijn, is het moeilijk om je als boer of belangenbehartiger op de lange termijn te richten."

ngo's hebben 'ontzettend veel invloed op de politiek', aldus Meulenbroeks. Eigenlijk buitenproportioneel, meent hij. "Probleem is dat lange termijnbeleid in de relatieve luwte van de provincie nog wel kan slagen, maar amper meer in Den Haag, waar het ochtendnieuws de politieke impulsen beheerst en er de lobby is van de ngo's."

Vanmiddag volgt op Boerenbusiness het complete interview met de voorzitter, waarin hij het onder andere ook heeft over de problemen met bedrijfsopvolging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Roy 15 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10895194/lobby-ngo-s-maakt-langetermijnbeleid-moeilijk]Lobby ngo's maakt langetermijnbeleid moeilijk[/url]
komt dat niet doordat de landbouwlobby is weggevallen of gestopt?
Abonnee
Michiel 16 November 2021
Komt omdat lobby ("groene" en social justice NGO's) een industrie ansich is, een lucratieve industrie ook nog. Bijna volledig gesubsidieerd. Vaak door ons zelf. Die industrie is enorm groot geworden zelfs leidend in Den Haag maar vooral in Brussel.

De landbouwlobby is niet meegegroeid, eerder gekrompen. Zeker in verhouding. Tel daarbij op de verdeeldheid binnen de landbouwsector.

De wal moet het schip keren. Maar het word eerder erger als beter ben ik bang.
Abonnee
Léon 17 November 2021
Heel zeker bemoeilijken de NGO's een open discussie. Zij hebben hun eigen (bestaans)doelen en daar gaan zij voor, anders hebben ze helemaal geen bestaansrecht. Of deze doelen goed en realistisch zijn is nog maar de vraag. Zeg allemaal eens een (groot)deel van je loten op gebaseerd op je postcode, dan zet je de eerste stap naar een open op feiten gebaseerde discussie.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden