Agrifoto

Nieuws veehouderij

Stalsubsidieregeling is weer open

22 November 2021 - Klaas van der Horst

Stallenbouwers en veehouders krijgen een kleine drie maanden de tijd om zich aan te melden voor de derde ronde van de Subsidiemodule brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). De aanmelding is vandaag (22 november) geopend en sluit op 14 februari 2022.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de nieuwe ronde is een bedrag van €30 miljoen te verdelen, meldt RVO. Het gaat in dit geval om de innovatiemodule. Doel van de regeling is om met nieuwe, onbewezen systemen te stimuleren die de emissies van methaan en ammoniak uit veestallen beperken en ook de uitstoot van geur en fijn stof aanpakken. Het totale subsidiebedrag is opgedeeld in budgetten per diersoort.

stalb
Per diersoort zijn budgetten vastgesteld voor de toekenning van subsidie. bron:RVO

Er kan tot maximaal 60% subsidie worden verkregen voor investeringen. De overheid is vorig jaar begonnen met de openstelling van de subsidieregeling. Er zijn daarbij twee modules: een innovatie- en een investeringsmodule. Deze zijn beide al een aantal keren opengesteld. In totaal is er € 172 miljoen beschikbaar voor de gehele subsidieregeling, maar dit budget kan de komende jaren nog verder worden opgehoogd naar €280 miljoen euro, zo werd vorig jaar al aangegeven.

Tot nu toe was er steeds veel belangstelling voor deelname aan de subsidieregeling. De overheid probeert ook jonge boeren zo veel mogelijk te laten deelnemen, onder meer door het maximale subsidiepercentage voor hen op te hogen tot wel 80%. Dit geldt dan met name voor de investeringsregeling. Voor de innovatieregeling is het maximale subsidiepercentage lager.

Afwenteling is ongewenst
Ten opzichte van de eerdere openstellingen gelden voor deze keer enkele afwijkende bepalingen. Zo wordt goed beoordeeld of een systeem niet leidt tot een afwenteling van emissies, bijvoorbeeld dat emissie domweg naar een andere plek in de stal verschuift. Daarnaast is er bij de beoordeling van aanvragen ook meer aandacht voor de vraag wat een nieuwe stalsysteem doet voor het dierenwelzijn en de brandveiligheid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden