Fage

Inside melk

Fage al langer op zoek naar extra productieplek

24 November 2021 - Klaas van der Horst

Het Griekse zuivelbedrijf Fage, dat nu in Hoogeveen wil gaan bouwen, is al langere tijd op zoek naar een aanvullende productieplek in Noordwest-Europa. Veel melkaanvoer komt er vandaan, veel consumentenproducten gaan er heen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zonder deze verklaring is de komst van Fage (spreek uit: Faje) naar Nederland lastig uit te leggen. De Nederlandse zuivelsector lijkt aan de vooravond van een krimp te staan, veel extra melk lijkt daardoor niet beschikbaar te komen. Ook niet in de buurlanden. Wel kan de strijd om de melk verder toenemen. 

Fage bevestigt desgevraagd de berichten dat het zich wil vestigen in Hoogeveen en dat het daarover in intensieve onderhandelingen is met de gemeente Hoogeveen en andere betrokkenen. Een koopoptie op 15 hectare grond is ook al getekend. Volgens een zegsman van het bedrijf wil het eenzelfde soort fabriek neerzetten als het heeft gebouwd in de VS, met een jaarlijkse capaciteit van 40.000 ton yoghurt en eventueel zachte kazen.

De gemeente Hoogeveen is er mee in de sas, want er is al afgeboekt op de grond in Riegmeer (een nieuw terrein op enige afstand van het zuivelpark). Nu gaat de teller de andere kant op. Bovendien belooft Fage werkgelegenheid te brengen, tegelijk met een investering van zo'n €150 miljoen.

Het Griekse Fage is een bedrijf dat de laatste twintig jaar snel is gegroeid, maar met de nodige ups en downs.

De omzet van Fage heeft na een mindere periode weer een opgaande lijn te pakken. Bron: jaarcijfers Fage

Misschien meer nog dan de omzet schommelden winst en verlies van de Griekse zuivelproducent. Wel lijken de resultaten de laatste jaren iets stabieler.

Fagewinst
De resultaten van Fage kenden ups en downs. Bron: Fage

Eigenaar is de familie Filippou. De wortels gaan terug tot 1924. De eerste echte fabriek in Griekenland werd gebouwd in 1974. Daarmee begon de opmars in eigen land.

Vorig jaar boekte Fage volgens de eigen website een omzet van $521 miljoen, wat $27 miljoen meer was dan in het jaar ervoor. De brutowinst bedroeg ruim $212 miljoen, bijna $29 miljoen meer dan in 2019. Dat was een jaar met iets mindere resultaten. Dit jaar ligt de groei tot en met het derde kwartaal iets lager, met name door lagere  verkopen in de VS. In de EU gaan de zaken ondertussen prima. Fage publiceert per kwartaal financiële cijfers omdat het wel een familiebedrijf is, maar ook wordt gefinancierd met leningen van grote investeerders.

Volgens eigen opgave van Fage wordt 85% van de omzet buiten Griekenland geboekt; vooral in de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië. Het bedrijf verkoopt in totaal in meer dan veertig landen. De productie vindt plaats in fabrieken in Metamorfosi (Griekenland), en Johnstown, New York (VS). Het grootste deel van de benodigde melk wordt ingekocht in de EU met name van leveranciers in Noordwest-Europa.

metamorfosi
De fabriek van Fage in Griekenland.

Eerdere plannen Luxemburg stukgelopen
Vanwege de nog steeds groeiende afzet heeft Fage al eerder stappen gezet om een extra zuivelfabriek te bouwen. In 2016 werden plannen aangekondigd om dat te doen in Luxemburg. Er was daarvoor ook al grond aangekocht, maar vanwege sterk lokaal verzet en een onderzoek naar de financiën van Fage werd dit plan afgeblazen. Justitie in Luxemburg had vragen bij een aantal afboekingen voor consultancywerk.

Saillant in dit verband is dat het Griekse Fage in 2012 Luxemburg koos als statutaire vestigingsplaats. Dat gebeurde middenin de financiële crisis die Griekenland toen trof. Daarbij zou mee spelen dat het bedrijf zo uit de greep van de Griekse belastingdienst kon blijven. Fage was toen niet het enige Griekse bedrijf dat zo handelde. De crisis bracht een kapitaalvlucht uit het land op gang.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden