Rijksoverheid

Nieuws Nitraatrichtlijn

7e actieprogramma onvoldoende voor derogatie

14 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

De derogatie staat op de tocht. De Europese Commissie heeft Nederland namelijk niet geagendeerd voor het Nitraatcomité 15 december, zo maakte Carola Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag 13 december bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Het bovenstaande nieuws houdt in dat de volgende stap die nodig is in de aanvraagprocedure, (nog) niet kan worden ingezet. Als reden voor het niet-agenderen schrijft de Europese Commissie onvoldoende overtuigd te zijn van het tijdig behalen van de doelen ten aanzien van de waterkwaliteit in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dit betekent dat Nederland met aanvullende maatregelen moet komen om de kwaliteit van water te verbeteren. Die opgave ligt voornamelijk op het gebied van het verbeteren van de kwaliteit van oppervlaktewater.

Schouten meldt nadrukkelijk de verbinding te zoeken met de structurele stikstofaanpak. "Ik heb aangegeven dat een volgend kabinet besluit over de maatregelen die nodig zijn. Ik heb gepleit voor flexibiliteit in de procedure om te komen tot een derogatieverlening, zodat de besluitvorming over een nieuwe derogatie tijdig - dat wil zeggen in het tweede kwartaal van volgend jaar - kan worden afgerond."

Deels moeten bepaalde maatregelen in het actieprogramma Nitraatrichtlijn nog nader ingevuld worden. Daarnaast zijn aanvullende maatregelen nodig, zo laat een woordvoeder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten. Er wordt wel gewaarschuwd dat het niet vanzelfsprekend is dat derogatie wordt toegewezen.

Voldoende argumenten voor derogatie
Voor Wil Meulenbroeks, de voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland, komt het niet agenderen niet helemaal als verrassing. "De Europese Commissie heeft eerder kritische geluiden laten horen over het Nederlandse beleid. Maar vanuit milieuoogpunt zijn er wel voldoende argumenten aan te voeren om derogatie te verlenen. De waterkwaliteit bij derogatiebedrijven is doorgaans beter dan gemiddeld. Sterker nog, uit onderzoeken blijkt dat drijfmest minder uitspoelingsgevoelig is dan kunstmest. Mocht derogatie niet worden toegewezen, moet mest worden afgevoerd en kunstmest - waarvan de productie veel energie kost - worden aangevoerd. Dat lijkt mij - vanuit het klimaatbeleid - ongewenst en dit gaat in tegen de kringlooplandbouw. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen voor de mestketen."

Volgens Meulenbroeks wordt in het zevende actieprogramma te veel nadruk gelegd op maatregelen en te weinig op doelen die nagestreefd worden. "Het is een politieke discussie aan het worden waarbij het doel - het verbeteren van de waterkwaliteit - uit het oog verloren dreigt te raken. De effecten op het milieu en wat haalbaar en betaalbaar is, zouden centraal moeten staan, zoals in het alternatieve maatwerkplan van de agrarische sector."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
cm 14 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10895710/7e-actieprogramma-onvoldoende-voor-derogatie]7e actieprogramma onvoldoende voor derogatie[/url]
Als akkerbouwer zijnde kan ik niet rouwig zijn op het niet doorgaan van derogatie omdat het altijd ten koste gaat van de akkerbouwsector en dat is al vele jaren aan de gang.Dus om die derogatie te redden voor de melkveehouderij alleen maatregelen treffen die niet ten koste gaat van andere sectoren.
Abonnee
Boer Jan 14 December 2021
Hup Hup Hup, gewoon twee GVe per ha, en klaar met die flauwekul.
Lto en andere lobby partijen houden ten koste van bijna alles de derogatie in de lucht.
Abonnee
drent 16 December 2021
helemaal met je eens, cm.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden