EQRoy / Shutterstock.com

Analyse Zuivelmarkt

Sluitstuk Global Dairy Trade geeft gemixt beeld

21 December 2021 - Wouter Baan

Tijdens de laatste Global Dairy Trade (GDT) van dit jaar neemt de gemiddelde prijs gas terug. Dit komt vooral door een aanzienlijke daling van de volle melkpoedernotering. Magere melkpoeder, cheddar en boter trekken wel verder in waarde aan.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij het screenen van de veilingsuitslag die door zuivelgigant Fonterra wordt georganiseerd, springt de daling van de gemiddelde prijs in het oog: deze daalt met 1,5% tot $4.236 per ton. Het is de eerste daling sinds begin augustus. Wanneer we onderliggend gaan kijken, dan ontstaat er een gemixt beeld.

Correctie voor volle melkpoeder
Zo daalt de prijs van volle melkpoeder met maar liefst 3,3% tot $3.867 per ton. Dit kan gezien worden als een correctie op eerdere prijsstijgingen, waarschijnlijk ingegeven door een ruimer aanbod. Nieuw-Zeeland heeft de seizoenspiek van de melkproductie net achter zich liggen en het gros van de aanvoer wordt één op één verpoederd. Daarbij neemt China fors minder melkpoeder af nu het land de strategische voedselreserves op orde lijkt te hebben. Nieuw-Zeeland is sterk afhankelijk van de importgrillen van het Aziatische land. 

Europese boter nu behoorlijk duurder
De andere verhandelde zuivelfabricaten kleuren allemaal groen, al zijn de plusjes bescheiden. Mager melkpoeder stijgt 0,6% tot $3.745 per ton. Boter stijgt met 1% tot $5.851. Daarmee doet de notering het rustiger aan dat de prijsspurt die we kortgeleden op de Europese markt zagen. Uitgedrukt in dollars is het concurrentienadeel van Europese op de wereldmarkt nu bijna $1.000. Eerder dit jaar waren de rollen omgedraaid en was Nieuw-Zeelands product fors duurder.

GDT dit jaar 25% gestegen
Nu de laatste veiling van 2021 een feit is, kunnen we tevens de balans opmaken. De gemiddelde prijs is tussen januari en december met bijna 25% gestegen tot $4.236 per ton. Deze stijging maakt dat de melkprijs van Fonterra afstevent op een nieuw record. Ook andere verwerkers in het land keren hoge melkprijzen uit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden